Спасиха европарите за селските райони

Спасиха европарите за селските райони | StandartNews.com

София. Страната ни няма да връща и стотинка от европарите за селските райони. Вече сме разплатили 97% от всички средства, а на 27 декември по сметките на бенефициентите ще постъпят и останалите 3 на сто от средствата. Това съобщи земеделският министър проф. Димитър Греков по време на отчета за свършеното през 2013 г.

Само за ден от Държавен фонд "Земеделие" са пуснали платежни нареждания за 174 млн. лв. Така към 20 декември са разплатени близо 937 млн. лв. от европарите, определени за селата. Общата сума, платена от Държавен фонд "Земеделие" от началото на годината, е 2,193 млрд. лв., съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Той съобщи, че от следващата година ще бъдат пуснати мерки от новата Програма за развитие на селските райони, като първи за субсидии ще могат да кандидатстват младите фермери, а след това ще бъде отворена мярката за инвестиции в материални активи.

Преговаряме с Русия и Китай за износ на храни

Посланиците ни в различните държави ще търсят пазар за родните стоки зад граница. Най-активни са амбасадорите ни в страните извън Евросъюза. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева, която присъства на годишния отчет на земеделския министър проф. Димитър Греков.

Посланикът ни в Русия води усилени преговори за износ основно на млечни продукти, обясни тя. Китай също проявява сериозен интерес за наше мляко и млечни продукти, както и за различни деликатеси, каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Има сключени договори за износ на царевица, допълни той. Според него усилени преговори за износ на наши храни има и с Индонезия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай