Солена глоба за ТЕЦ "Марица 3" за замърсяване

Солена глоба за ТЕЦ "Марица 3" за замърсяване  | StandartNews.com

София. За септември от експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) са извършени 1698 проверки на 1566 обекта. За отстраняване на нарушения са дадени 626 предписания, съставени са 79 актове, от които 7 са за неизпълнение на дадени предписания. Издадени са 44 наказателни постановления на стойност 242 300 лева. За констатирано замърсяване на околната среда над допустимите норми и неспазване на емисионните норми и ограничения са наложени 29 санкции. Постъпилите суми по наложени санкции са 430 626 лева, информираха от пресслужбата на министерството.

През месеца беше направен отчет на постигнатото в организацията на контролната дейност за първите 100 дни от мандата на ръководния екип на МОСВ. За периода са предприети мерки по 723 сигнала. Отчита се по-голям брой на постъпили сигнали от страна на гражданите на зеления телефон и по електронната поща на РИОСВ и МОСВ, които са с 1/3 повече в сравнение със същия период на миналата година. Наложените от РИОСВ санкции за наднормено замърсяване на околната среда са 65 за повече от 800 000 лв., сравнено със същия период на 2012 г – 48 бр. за 332 000 лв. Дадени са над 2000 предписания за отстраняване на констатирани нарушени и са издадени 9 заповеди от директори на РИОСВ за принудително спиране на дейности. Данните показват завишен контрол и строги санкции за нарушителите.

Акцент в контролната дейност през септември са проверки за изпълнение на изискванията на Закона за водите за провеждане на собствен мониторинг на отпадъчни води и спазване на индивидуалните емисионни ограничения за заустване на отпадъчни води. От РИОСВ-Пазарджик са наложени имуществени санкции - от 4 000 лева на "Завод за хартия", гр. Белово за заустване на отпадъчни води със съдържание на неразтворени вещества над нормите, определени в Комплексното разрешително и 2 000 лева на ЕТ "Вас Вес Мик" за заустване на отпадъчни води без разрешително. Имуществена санкция в размер на 2 500 лева е наложена на "Фикосота синтез" ООД, гр. Шумен за изхвърлени производствени отпадъчни води в канализационна мрежа без пречиствателна станция от Предприятие за производство на перилни препарати.

За изпускане на непречистени отпадъчни води от производствената дейност на дружеството"Боро Таракол" ООД - производство на латекси, грундове и лепила, в река Църна бара, поречие на река Искър, е съставен акт от РИОСВ- София. За изпускане на отпадъчни води в приемника на река Марица в нарушение на емисионните норми, на ТЕЦ ,,Марица 3" АД, Димитровград е издадено наказателно постановление от директора на РИОСВ Хасково на стойност 1 000 лева.

Най-голямата имуществена санкция за месеца - 100 000 лева е наложена от РИОСВ-Варна на управителя на "Панов Груп" ООД за установен незаконен превоз на опасен отпадък без нотификация и съгласие на компетентните органи.

Текуща санкция в размер на 64 312 лева на месец е наложена от РИОСВ-Хасково на ТЕЦ ,,Марица 3"АД, гр.Димитровград за замърсяване на атмосферния въздух със серен диоксид над нормите за допустими емисии. Наложена е еднократна санкция от 40 000 лв. на „Топлофикация Перник" АД за непредприемане на необходимите мерки за ограничаване на неорганизираните емисии на прах в атмосферния въздух. За допуснато изпускане на амоняк в атмосферата е съставен акт на управителя на «Захарен комбинат Пловдив» АД от директора на РИОСВ-Пловдив.

За неизпълнение на условия в комплексното разрешително са наложени имуществени санкции, всяка в размер на 10 000 лева: от РИОСВ-Хасково на ТЕЦ „Марица 3"АД, и от РИОСВ-Плевен на "Джи Еф Еф" АД, гр.Никопол /предприятие за производство на хартия/ за заустване на производствени и битово-фекални отпадъчни води в река Осъм.

Извършва се постоянен контрол на издадените разрешителни и регистрационни документи съгласно Закона за управление на отпадъците. Със 7 000 лева е глобено "Вамкар" ООД, гр. Варна, за извършване на дейности по съхраняване на излезли от употреба МПС, без издадено разрешение за дейности с отпадъци. Със 7 000 лева е санкционирано и дружество „Рубин 08" ООД, гр. Благоевград (инсталация за производство на електрическа енергия чрез изгаряне на биомаса) за извършване на дейности с отпадъци без регистрационен документ. РИОСВ-Перник е наложила имуществена санкция от 8 000 лева на „Феникс-Дупница" ООД, гр. Дупница за съхраняване на отпадък без регистрационен документ. За събиране и съхраняване на излезли от употреба МПС на неразрешено за целта място, от РИОСВ-Хасково е издадено наказателно постановление на стойност 3 000 лв. на „Шахин 81" ЕООД, с. Бенковски, общ. Кирково.

Съставени са актове на кметовете на Община Ценово /от РИОСВ-Русе/, на село Гложене, общ. Козлодуй, и на село Галиче, общ. Бяла Слатина /от РИОСВ-Враца/ и на Община Калояново /от РИОСВ-Пловдив/ за допуснато замърсяване на терени и образуване на незаконни сметища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай