Софийското летище стана на 85, концесионерът с амбициозна програма

През април 2021 г. аерогарата е отдадена чрез 35-годишна концесия на „СОФ Кънект“ АД

Софийското летище стана на 85, концесионерът с амбициозна програма | StandartNews.com

На 16 септември най-голямото международно летище в България отбелязва своята 85-годишнина, съобщиха от пресцентъра на Летище София.

Днес от двата пътнически терминала на Летище София 27 авиокомпании изпълняват директни полети до над 80 международни дестинации. В интервю за БТА  генералният директор на българското държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение" (РВД)  Георги Пеев уточни, че полетите на летище София са на 70% от нивата през 2019 г.

„85 години ни задължават да помним пионерите на гражданската авиация, да познаваме историята и славните традиции на въздухоплаването на България, като даваме всичко от себе си, за да се движим уверено напред“,  каза изпълнителният директор на летището Хесус Кабайеро по повод празника на летище София.

Историята на летището започва на 16 септември 1939 г., когато указ на Цар Борис III определя терен за построяване на летището край село Враждебна. Няколко години по-късно започва изграждането на пътническия терминал на летището. Развитието на аерогарата продължава с изпълнението на първото летателно поле с грундова писта за излитане и кацане, заменена през 1943 г. от бетонна. През 1949 г. днешният Терминал 1 дава началото на полетите по международни линии и летището се превръща в пълноценен транспортен център за пътници и товари.

Съвременната история на летището включва изграждането на нова писта за излитане и кацане и на Терминал 2 – открити в навечерието на присъединяването на България към ЕС през 2006 г. Скоро след това новата писта е категоризирана за експлоатация при неблагоприятни атмосферни условия, а новият терминал е разширен. През 2009 г. е изграден шумозащитният екран за изпитване на самолетни двигатели, а от 2012 г. насам новата летищна контролна кула е част от съвременния пейзаж на настоящото Летище София.

През април 2021 г. аерогарата е отдадена чрез 35-годишна концесия на „СОФ Кънект“ АД. Компанията принадлежи към инвестиционния фонд Meridiam и се ползва от експертния опит на летище Мюнхен.

Неотдавна операторът на столичното летище обяви мащабна инвестиционна програма на стойност над 1,2 млрд. лв., от които близо 140 млн. лв. са за първите 5 години. Предстои мащабно преустройство на търговската зона, инфраструктурна реорганизация, която ще увеличи капацитета по обслужване на пътници и багажи, и основен ремонт на покрития обществен паркинг.

Някои обекти на Терминал 2 на Летище София вече са обновени, съобщиха от аеропорта преди месец. От средата на юни работи обновеният бизнес салон Aspire, който предлага WiFi, телевизия, храни и напитки. Салонът се намира на ниво нула, след преминаване на проверки сигурност и паспортен контрол. В него има и обособена зона за пушене, която е единствена в гранична зона.

На празника на Летище София е посветен и документален филм, който представя историята на българската гражданска авиация от четиридесетте години на миналия век досега. Лентата разказва още за настоящата трансформация на летище София в 5-звездно регионално летище, за съхраняването на Tерминал 1 и за строителството на бъдещия Терминал 3.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай