Сметките на бизнеса за ток се удвоили

На 10 август 2020 година на свободния пазар един киловат се е търгувал средно за 70 лева, докато само 12 месеца по-късно цената му подминава 265 лева

Сметките на бизнеса за ток се удвоили | StandartNews.com

Сметките на бизнеса за ток скочиха със 100% само за три месеца. Пловдивски предприемач, който стопанисва магазин за хранителни стоки, се свърза с "Марица", за да разкаже от първо лице за шоковото поскъпване на електрическата енергия на свободния пазар. Според разчетите на бизнесмена сметката му е набъбнала двойно - от близо 2100 лева за май до над 4000 лева през юли. 

Според дребния и среден бизнес подобни сметки ще изправят редица сектори на нокти през следващите месеци. Прогнозите на енергийните експерти и данните от предходни години сочат, че пикът на цената на електрическата енергия на свободния пазар обикновено идва през август. 

По-малките бизнеси са притеснени, защото, ако големите компании могат да си позволят да намалят своя обем работа, то дребните търговци и производители са изправени пред патовата ситуация - да работят без печалба, за да покриват сметките за постоянно увеличаващия цената си ток, или да затворят и да изгубят всичките си приходи. 

"Марица" сравни цените на тока за бизнеса в рамките на една година. На 10 август 2020 година на свободния пазар един киловат се е търгувал средно за 70 лева, докато само 12 месеца по-късно цената му подминава 265 лева. Според бизнеса няма как евентуален недостиг на електроенергия да е причина за шоковото поскъпване, тъй като потреблението през лятото в България е около 5,2 хил. мегавата, а инсталираните мощности в страната са за над 10 хил. мегавата. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай