Сметката без пари ще ни излезе солена

Започна есенно увеличение на банковите такси

Сметката без пари ще ни излезе солена | StandartNews.com
  • Започна есенно увеличение на банковите такси
  • Май само пенсионери без допълнителни доходи ще може да се възползват

От 1 септември 2023 г. хората ще могат да си откриват платежна сметка за основни операции, която ще се обслужва безплатно, увериха отново от финансовото министерство, след като получиха многократни запитвания по въпроса. Преди настъпването на заветната дата, определена с приемането на бюджета за 2023 г., от банките нямаше разяснения по въпроса. От ведомството на Асен Василев обясняват, че  тази сметка ще се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения за социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Тази възможност беше осигурена за гражданите с промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, гласувани с приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., припомнят още от там.

Чрез сметката за основни операции може да се внасят средства, да се теглят пари в брой от гише или банкомат, както и други платежни операции в левове на територията на страната.

Тегленето на пари от тази сметка ще е безплатно, но само от банкомати на обслужващата банка.

Асоциацията на търговските банки предложи механизмът да се прилага само за хората, получаващи по банков път минималната работна заплата. Впоследствие обаче депутатите са премахнали това ограничение.

Условие за използването на платежна сметка за основни операции е човекът да няма открита друга платежна сметка в банка, чрез която да може да използва посочените услуги. Всеки гражданин ще има право само на една платежна сметка за основни операции. Ако по сметката постъпи сума, различна от описаните, банката ще може да  налага такса. Каква ще е тя - не е ясно. Това ограничава хората, които например работят и на трудов, и на граждански договор. Ако искат безплатна сметка, те няма да имат право да поддържат втора сметка, по която да постъпват парите от хонорари. Ако пък влизат по същата базова сметка, ще трябва да плащат такси. Същото важи и за студенти, които ще получават парите от стипендията по сметката без такса, но ако родителите им пратят - горят.

От всичко, което знаем дотук за мистериозната сметка, излиза, че тя ще е възможна за доста тесен кръг от хора - например пенсионери, които не получават други доходи, освен парите си за старост. Всички други едва ли ще успеят да се вместят в ограниченията. 

Но е ясно, че тази сметка без пари ще ни излезе солена. Защото вече тръгна нова вълна от поскъпване на банковите такси за различни услуги, които всеки ползва.

"Тази сметка струва административни усилия и пари. Тези разходи трябва да бъдат покрити и те ще бъдат покрити отново от по-платежоспособните клиенти на банката", коментира банкерът Левон  Хампарцумян пред БНР. "Банките ще покрият тези разходи. Иначе разходите по това нещо ще представляват, парадоксално, допълнителен данък върху банките. Да ги накараш да правят нещо безплатно - означава нов вид данък, облагане", обясни той.

Поскъпването на банковите услуги обхваща широк спектър -   откриване на сметка, внасяне и теглене на пари в брой, издаване на извлечение и т.н., като засяга и бизнес клиенти, и физически лица, пише "Сега". Прави впечатление, че тарифите все повече се усложняват, като обрастват с нови вариации (например различни такси в зависимост от размера на сумите или според това дали се обслужва титулярът или негов пълномощник). 

Ето какви са промените в тарифите на банките, пише финансовият портал Pariteni.bg:   

  •  От 1 септември Банка ДСК вдига таксите за фирмените сметки. Обслужването на разплащателна сметка, в това число особена и ликвидационна, вече ще струва 20 лева на месец, а не 15 лева както досега.  Същото увеличение ще има и за разплащателна сметка на земеделски стопани, регистрирани по Търговския закон - търговски дружества и еднолични търговци. Ако клиентът поиска извлечение от сметката си, вече ще дължи 36 лв. (досега бе 30 лв.), ако то е до 10 страници. За по-големи обеми таксата става 3,60 лв. на страница. Поскъпва и тегленето на пари на каса, като със заявка комисионата става 0,85% върху цялата сума, но не по-малко от 10 лева. Без заявка банката ще взима 1% от цялата сума. В момента таксата без заявка е 0,60 на сто от сумата, но минимум 10 лева, а без заявка - 0,80% от сумата. При внасяне на пари, ако купюрите са описани, таксата ще е 0,70% от сумата, но минимум 10 лева, а ако не са - 1% от сумата, но минимум 30 лева. В момента таксата при подредени купюри е 0,50% от сумата, но минимум 5 лева, а за неоформени - 0,80% от таксата, но поне 30 лева.
  • От 29 август са в сила корекциите, които прави Пощенска банка. Клиентите вече ще плащат повече за теглене на пари на каса от разплащателна сметка. За суми до 2000 лв. таксата става 0,70% върху изтегленото, но не по-малко от 7 лева. За над 2000 лв. таксата става  0,70% от сумата с предварителна заявка за теглене, а без заявка  е 0,80% от цялата сума, но минимум 15 лева. Досега таксата беше 0,60% върху сумата, а без заявка - 0,70% от нея. Повече ще ви вземат на касата в банката и ако теглите пари от спестовната си сметка, като до 2000 лева таксата се вдига от 6 на 7 лева. Без заявка за по-големи суми от спестовна сметка банката вече ще прибира 0,80% от изтеглената сума, но не по-малко от 15 лева. Поскъпва и тегленето на пари от депозити - ако направите това на дата, различна от падежа, вече ще дължите не по-малко от 8 лева, или 0,75% от сумата. В момента няма минимална такса, а тя е 0,65% от изтеглената сума.
  •  Още в средата на август Централна кооперативна банка направи някои промени в тарифата са, а от 23 октомври ще има ново поскъпване. За внасяне на суми в евро по разплащателна или спестовна сметка банката вече ще взима минимум 1,50 евро, а не 1 евро както досега. За теглене на пари на каса пък таксата става минимум 6 лева, или 0,6% върху сумата. В момента има разлика и за суми до 100 лв. таксата е 9 лева, до 2000 лева тя е 6 лева, а над 2000 лева е 0,6%. Ако внасяте пари по чужда сметка, за суми до 50 лева банката ще взима поне 2 лева или 0,5% от сумата, а за над 50 лева - 2% от сумата, но не по-малко от 5 лева.
  • В средата на август ЦКБ вдигна таксите за теглене на пари в брой на каса, независимо дали от разплащателна, депозитна или спестовна сметка. Ако сумата е от 100 до 2000 лева, клиентът дължи 6 лева (а беше 4 лв.). По-голяма сума взима банката и ако няма предварителна заявка за теглите на пари. Таксата беше 0,6% върху сумата, но минимум 10 лева, а вече е 0,7%, но поне 10 лева. Ако платите резервацията си за почивка по сметка в банката например и внесете парите в брой, ще дължите поне 6 лева или 0,45% от сумата, при 3 лева досега и 0,3% от сумата. 4 лева стана таксата, ако клиент реши да прехвърли пари от една своя сметка в друга или пък в такава на друг клиент.
  •  От 10 август Общинска банка също вече вдигна някои от таксите си. За всеки превод от платежна сметка за основни операции към сметки или депозити на други клиенти таксата стана 1,50 лева, при 90 стотинки по-рано. За всяка вноска на каса от лице, което не е титуляр на сметката за банкноти, банката взима вече 0,20% върху цялата сума, но не по-малко от 4 лева. Преди таксата беше 0,10%, но поне левче. За издаване на допълнителна дебитна карта таксата стана 6 лева, а за експресна услуга по издаване, подновяване или преиздаване на карта - 12 лева, при 10 лева преди това. Клиентите вече дължат левче, ако искат отблокиране на дебитната им карта, след като са въвели три пъти грешен ПИН. Досега тази услуга беше безплатна. Ако решите да промените лимита, който можете теглите, ще трябва да платите 6 лева. 48 лева без ДДС вече струва експресното издаване или подновяване на кредитна карта, което е увеличение с 8 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай