Сменят шефовете на борсата

Сменят шефовете на борсата | StandartNews.com

София. От Съвета на директорите на Българска фондова борса да бъдат освободени Асен Ягодин, Васил Големански и Георги Български, искат от Министерството на финансите. Това показват материали към свиканото за 14 януари 2014 г. Oбщо събрание на акционерите на БФБ, пише investor.bg. След като Комисията за финансов надзор задължи акционерите да не гласуват единствената точка в дневния ред на събранието, поради забавено обявяване, Министерството на финансите се позова на чл. 223а от Търговския закон и предложи нови две точки, в качеството си на акционер с над 5% от капитала. В действителност МФ държи малко над 50% и определя решенията на акционерите.

Писмото от министъра на финансите Петър Чобанов до БФБ-София и КФН е от 30 декември 2013 г. Плановете на МФ са мястото си в борда на БФБ да запазят Иван Такев и Любомир Бояджиев. За нови членове на Съвета на директорите са предложени Гергана Беремска-Караджова, Иван Кутлов и Димо Спасов. Димо Спасов е председател на УС на Българска банка за развитие от 2013 г. Също от 2013 г. той е председател на борда на Национален гаранционен фонд. Преди това е бил директор в дирекция Трежъри в ПИБ, шеф на дирекция Управление на активи в ПИБ, и портфолио мениджър в Ти Би Ай Асет Мениджмънт (през 2005-2006 г.) От 1999 г. до 2005 г. е работил в БНБ.

Иван Кутлов има 18-годишен опит в ОББ, Банкова консолидационна компания и ШЕЛ България. Той е член на СД на Българска дилърска асоциация, член на Регламентния комитет на СОФИБОР, Член на Резервния обезпечителен фонд на БНБ. В момента е началник на управление Трежъри в ОББ и член на борда на ОББ Асет Мениджмънт АД. Гергана Беремска-Караджова от април 2013 г. до ноември 2013 г. е била изпълнителен директор на Търговска банка Д АД, а от юли 2008 г. е била член на УС в същата банка. От 1994 до 2008 г. е работила в Министерство на финансите, като в края е била държавен съкровищник. Тя е била и член на борд на Централен депозитар от 1996 г. до 2008 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай