Следете пътя на парите: Как Хелоуин стана бизнес за милиарди

Веригите магазини се оказват движеща сила за нарастване на популярността на декорациите

Следете пътя на парите: Как Хелоуин стана бизнес за милиарди | StandartNews.com

Минавайки покрай витрините или през квартала през октомври, не е необичайно да виждате украси със скелети, надуваеми герои, духчета, тикви и други декоративни елементи, свързани с призраци и смърт. През годините декорациите за Хелоуин стават все по-популярни и се превръщат в доходоносен бизнес за търговците на дребно, пише Retaildive.com, цитирана от profit.bg.

Според проучване, проведено от Prosper Insights&Analytics, в САЩ близо 70% от потребителите планират да празнуват Хелоуин тази година. По прогноза се очаква американците да похарчат  10,6 милиарда долара - с 0,5 млрд. долара повече спрямо година по-рано.

Сред най-популярните начини за отбелязване на празника е чрез украса. На второ място са бонбоните.

Според друго проучване 87% от потребителите планират да купуват артикули за Хелоуин тази година, което е 16% увеличение спрямо миналата година, като около 40% казват, че става дума за външна украса.

Хелоуин обаче не винаги е бил празник, на който потребителите са харчели много за декорации. Тогава как той се превърна в бизнес за над 10 милиарда долара?

Ранните традиции на Хелоуин в САЩ

Историята на Хелоуин датира от векове и става популярна в Северна Америка след пристигането на ирландски и шотландски имигранти в САЩ през 19 век. В началото на 1900 г. е празник, насочен към възрастните, които организират партита с игри като Bridge, Mahjong и Canasta, а заедно с това и декорират домовете си. Тъй като декорациите със страшни изображения са евтини, потребителите често ги изхвърлят след края на партито.

По това време има три основни производители на декорации: The Beistle Company, Dennison Manufacturing (която се слива с Avery International през 1990 г. ) и Gibson (която е продадена на American Greetings през 2000 г.). Има дори издадена книга, която описва начините, по които потребителите могат да планират, подготвят и украсяват партита за Хелоуин.

С течение на времето обаче празникът започна да се отдалечава от идеята да бъде само вечер за възрастни и се фокусира върху децата, родителите организират партита за Хелоуин, а училищата превръщат деня в празник. В резултат на това декорациите се променят, изобразявайки по-приветливи образи. Тримата големи производители насочват фокуса си към изображения, подходящи за семейството.

Постепенно и украсата за празника става все по-масова. През 1958 г. първата дама Мейми Айзенхауер за първи път украсява Белия дом за Хелоуин със скелети, фенери, сушена царевица и тикви.

С течение на годините външните декорации започват да се срещат все по-често. Навлизането на филми  като „Хелоуин“, „Петък 13-ти“ и „Кошмар на улица Елм“, водят и до промяна на украсата, която става по-насилствена и кървава.

„През последните пет години имаше истинско възраждане на хората в Съединените щати, които украсяват по някакъв начин дома си за Хелоуин“, коментира Марк Леденбах, който е колекционер на украса за Хелоуин, а интересът идва от по-възрастните потребители.

Тази година милениум поколението планират да похарчи по 255 долара за Хелоуин, поколението Z - по 202 долара, поколението X - по 145 долара и бейби бумърите - по 58 долара, според LendingTree.Какво стимулира интереса към празника?

Веригите магазини се оказват движеща сила за нарастване на популярността на декорациите за Хелоуин сред потребителите. Големи търговци на дребно – Bed Bath & Beyonds, Home Depots, Lowe's и други не само че растат по размер и мащаб, но и предлагат все повече сезонни стоки, в това число и за Хелоуин.

Статистиката сочи, че тази година Home Depot увеличават асортимента си за празника до 861 продукта в сравнение с 418 през същия период на миналата година. В Walmart има 3335 продукта за есента и Хелоуин, а в Target има 197 продукта за Хелоуин.

Реално търговците на дребно започват да вкарват Хелоуин и есенната украса още през лятото, в някои случаи в отговор на празничните разпродажби, започващи по-рано, а някои наричат Хелоуин неофициален старт на празничния сезон. И не на последно място това е маркетингов трик на ритейлърите – за по-голяма печалба от празничните разходи на потребителите.

От друга страна веригите се конкурират за по-ефектна и интересна украса за Хелоуин, което непрекъснато повишава интереса и търсенето. Отделно възходът на социалните медии също допринася потребителите не само да купуват повече декорации за повода, но и да плащат повече за тях.

Например през 2020 г. Home Depot представи 3,5 метров скелет с LCD очи за 299 долара, който се превръща в хит, а след като беше разпродаден, цената му скочи до 1000 долара в сайтове за препродажба като eBay. Тази година компанията увеличава асортимента и наред със скелета, вече предлага 3,5 метра рееща се вещица за 299 долара, 2,8 метров върколак за 399 долара и 4.5 метра фантом на цена от 399 долара.

През юли Lowe's отговори на предизвикателството като представи своя собствена 3,5 метрова мумия със светлинни и звукови ефекти за 348 долара.

Търговците на дребно използват всеки празник, от който могат да привличат допълнителен трафик към своите магазини и се стремят да предложат нещо ново и различно.

Предложенията стават много сложни, много големи, много скъпи и потребителите са привлечени от това, което виждат. А това е импулсивно купуване. Но изправени пред инфлацията и икономическия натиск, потребителите започват да се ограничават от подобен тип  разходи, което потенциално намалява търсенето на декорации. Подобна ситуация е имало по време на рецесията от 2008 г. Тогава потребителите се оттеглят и не искат да демонстрират пищността на празника. След като ситуацията се успокоява обаче, търсенето отново започва да расте.

За момента в САЩ рафтовете са все още пълни, а търговците на дребно не са започнали големите отстъпки, което показва, че търсенето е все още силно. Тъй като Хелоуин става популярен все повече извън САЩ, Леденбах го вижда като „феномен, който ще се разраства“. Това е и времето, хората да се забавляват преди големи празници като Деня на благодарността, Коледа и Нова година. Така Хелоуин се превръща в един вид преход към сезона на забавлението. Дори го определят като "Вратата към празниците".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай