Скромен ръст на праговете за пенсия

Увеличение ще има за около 1 милион работещи на трудови договори

Скромен ръст на праговете за пенсия | StandartNews.com

София. Скромен ръст на минималните осигурителни доходи ще има през 2014 г. От 5 до 20 лв. ще е увеличението на месечните прагове на възнагражденията, под които не може да се правят вноските за пенсия и здраве. Това показват сключените вече споразумения между работодатели и синдикати за 44 от общо 84 икономически дейности у нас.

Бизнесът е притеснен от рецесията, в която изпадна икономиката ни, и от нестабилната политическа обстановка. Затова работодателите не са склонни да вдигат минималните заплати за отделните длъжности по сектори. "За значителен брой икономически дейности механизмът на непрекъснато нарастване на осигурителни прагове, а от там и разходите за осигуровки, води до свиване на дейността на малките и средни предприятия и до освобождаване на нискоквалифицираните работници", предупреждават от Асоциацията на работодателските организации.
За десетина от икономическите дейности, в които са водени преговори, синдикатите са се съгласили осигурителните прагове да останат на нивата от тази година. Сред тях са отделните подбраншове на добивната индустрия като въгледобив, добив на строителни материали, неметални суровини, нефт и природен газ, а също и в месопреработвателната индустрия и др.

За други няколко сектора ръстът е символичен - под и малко над 1%, и засяга само групата на квалифицираните работници. Това се отнася за хлебопроизводството, мелничарството, бирената индустрия и металургията. Така догодина увеличение на осигурителните прагове се очертава само за около 1.06 млн. работещи на трудови договори, при общо 2 милиона. Средният ръст ще е около 4.1%. Тези прагове обаче са договаряни при действащата минимална заплата за страната от 310 лв. Ако тя бъде увеличена на 340 лв., при това още от 1 октомври, както планира правителството на Пламен Орешарски, средното увеличение на минималните осигурителни доходи за 2014 г. ще бъде по-голямо. Защото на минимална заплата масово в икономиката са нискоквалифицираните работници.

Консервна промишленост

Най-висок ръст на осигурителните прагове за догодина ще има в консервната промишленост - 13%. В този бранш броят на заетите е над 6300 души. Минималната заплата за инженери-технолози и други специалисти в консервирането на плодове и зеленчуци вече ще е 651 лв. - с 30 лв. повече от тази година. С 50 лв. пък ще скочи прагът за операторите на машини - от 410 на 462 лв. С около 14% ще се увеличат и минималните възнаграждения в производството на медицински и зъболекарски инструменти, но там заетите са под 2000.

Търговия

В търговията, където работят 328 хил. души, е договорено 3% средно увеличение по длъжности. За аналитичните специалисти в този сектор минимумът, върху който ще се внасят осигуровките, е 910 лв., при сегашни 880 лв. За техниците увеличението също е с 30 лв. до 800, а за квалифицирани работници е 15 лв. на 525 лв. Продавачите, за които не се изисква квалификация, ще се осигуряват минимум върху 420 лв., което е с 10 лв. повече.

Туризъм

От 10 до 30 лв. ще е увеличението на минималните заплати за 150 000 души, работещи в хотелиерството и ресторантьорството. За висококвалифицираните кадри, които минават под категорията аналитични и приложни специалисти, увеличението е с 20 и 30 лв., до 800 и 640 лв. С 15 лв. се вдига за квалифицираните работници до 530 лв. Най-големият дял от наетите в туризма обаче попадат в категорията "Персонал, зает с услуги за населението", където осигурителният праг ще е 440 лв. при сегашен 430 лв.

Строителство

В строителството ръстът на праговете ще има само за квалифицираните работници и за операторите на машини. Той обаче е доста скромен - 10 лв., което вдига минималните заплати на 540 лв.

Селско стопанство

По-осезаемо ще се увеличат минималните осигурителни прагове за наетите на трудов договор в селското стопанство - средно с над 6%. За шефовете на ферми, агрономите, ветеринарите и други специалисти в селското стопанство минималните възнаграждения, върху които се правят осигуровките, ще скочат с 20 лв. Така ръководните кадри ще плащат вноски минимум върху 885 лв., а специалисти и техниците - върху 631 и 558 лв. За квалифицираните работници прагът е завишен със 7% до 449 лв., а за операторите на машини като трактористи, комбайнери и механици - с 5% до 613 лв. Ръст от 5% се предвижда и за нискоквалифицираните работници в селското стопанство. Така за тях минималният осигурителен доход става 345 лв.

Текстилна индустрия и транспорт

В текстилната индустрия тази година фирмите отказаха да водят преговори със синдикатите за по-високи минимални възнаграждения по длъжности. Профсъюзите настояваха те да се вдигнат с 20 лв. Въпреки че други години Българската асоциация на производителите и износителите на облекла и текстил настояваха за тяхното увеличение като мярка срещу нелоялната конкуренция на нелегалните цехчета, сега оттам твърдят точно обратното - увеличаването на минималните осигурителни прагове води до сив сектор и увеличаване на безработицата. Така и догодина масово шивачки в страната ще се осигуряват на 360 лв.

Фирмите от сухопътния транспорт също отказаха да вдигат осигурителни прагове заради трудния бизнес.

Добивна индустрия и машиностроене

В добивната индустрия по-високи осигурителни прагове ще има единствено във фирмите за добив на метални руди - средно с 3%. Подсекторът се радва на добри пазари и високи цени на металите и въпреки кризата увеличава работната ръка.

От машиностроителните предприятия по-осезаемо увеличение на минималните заплати ще има в производствата на метални изделия - с 50 лв. за ръководните кадри до 700 лв. и 20 лв. за инженери, квалифицирани работници и оператори на машини.

Работодателските организация призоваха министърът на труда Хасан Адемов да не вдига административно праговете в секторите, където не са водени преговори. По закон той може да определи увеличение, равно на средния ръст, постигнат в браншовете, където са подписани споразумения. Разговорите между синдикати и работодатели в социалното министерство по темата ще продължи и тази седмица, след което се очаква реакцията на министър Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай