Скандалът за "Хемус"! Асен Василев нападна остро Борисов

Министерството на финансите публикува доклад

Скандалът за "Хемус"! Асен Василев нападна остро Борисов | StandartNews.com

Министерството на финансите публикува доклад, с който опроверга твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Агенцията за държавна финансова инспекция (AДФИ) не е открила никакви нередности при проверка на договорите за строителство на магистрала "Хемус".

Във връзка с тиражирани неверни твърдения за липса на констатации за нарушения при проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (AДФИ) в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Министерството на финансите (МФ) заявява, че при проверката са констатирани сериозни нарушения, се казва в позиция, разпространена до медиите от пресцентъра на ведомството, управлявано от вицепремиера Асен Василев.

Оттам уточняват, че обект на проверката е договор между АПИ и "Автомагистрали" ЕАД с предмет: "Доизграждане на АМ "Хемус" в участъци седем, осем и девет на обща стойност 1 350 000 000 лв. без ДДС.

Сред основните констатации в доклада от проверката, базирани на експертен анализ на договора, са, че той е сключен при завишени анализни цени в общ размер на 18 073 247, 48 лв., с което не са защитени финансовите интереси на организацията, посочват от МФ.

От министерството считат, че са налични "ясни констатации за категорично завишени цени" на различни материали и дейности по строителството на тези участъци от АМ "Хемус". Установеното завишение не е намерило отражение като вреда, тъй като към момента на извършване на инспекцията СМР - по договора не са извършвани, приемани и заплащани, казват от ведомството.

От министерството отбелязват, че финансовата инспекция на АПИ е извършена със заповед от 13 юли 2021 г. за спазване на нормативните актове. И обясняват, че АДФИ е направила проверка за законосъобразност относно спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност, както и законодателството в областта на обществените поръчки при сключването и изпълнението на договор от 18 декември 2019 г., между АПИ и "Автомагистрали" ЕАД, с предмет: "Доизграждане на АМ "Хемус" в участъци седем, осем и девет.

"Целта на проверката е да се установи има ли превъзлагане на дейности, на кои лица, спазени ли са нормативните разпоредби за това; има ли актувани и неизпълнени строително-монтажни работи и има ли завишени цени, неправилно ценообразуване, нарушения при изпълнението", подчертават от МФ.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай