Понеделник,

Скандалът за "Хемус"! Асен Василев нападна остро Борисов

От: Редактор -
6408
Скандалът за "Хемус"! Асен Василев нападна остро Борисов
A
A
A

Министерството на финансите публикува доклад, с който опроверга твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Агенцията за държавна финансова инспекция (AДФИ) не е открила никакви нередности при проверка на договорите за строителство на магистрала "Хемус".

Във връзка с тиражирани неверни твърдения за липса на констатации за нарушения при проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (AДФИ) в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Министерството на финансите (МФ) заявява, че при проверката са констатирани сериозни нарушения, се казва в позиция, разпространена до медиите от пресцентъра на ведомството, управлявано от вицепремиера Асен Василев.

Оттам уточняват, че обект на проверката е договор между АПИ и "Автомагистрали" ЕАД с предмет: "Доизграждане на АМ "Хемус" в участъци седем, осем и девет на обща стойност 1 350 000 000 лв. без ДДС.

Сред основните констатации в доклада от проверката, базирани на експертен анализ на договора, са, че той е сключен при завишени анализни цени в общ размер на 18 073 247, 48 лв., с което не са защитени финансовите интереси на организацията, посочват от МФ.

От министерството считат, че са налични "ясни констатации за категорично завишени цени" на различни материали и дейности по строителството на тези участъци от АМ "Хемус". Установеното завишение не е намерило отражение като вреда, тъй като към момента на извършване на инспекцията СМР - по договора не са извършвани, приемани и заплащани, казват от ведомството.

От министерството отбелязват, че финансовата инспекция на АПИ е извършена със заповед от 13 юли 2021 г. за спазване на нормативните актове. И обясняват, че АДФИ е направила проверка за законосъобразност относно спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност, както и законодателството в областта на обществените поръчки при сключването и изпълнението на договор от 18 декември 2019 г., между АПИ и "Автомагистрали" ЕАД, с предмет: "Доизграждане на АМ "Хемус" в участъци седем, осем и девет.

"Целта на проверката е да се установи има ли превъзлагане на дейности, на кои лица, спазени ли са нормативните разпоредби за това; има ли актувани и неизпълнени строително-монтажни работи и има ли завишени цени, неправилно ценообразуване, нарушения при изпълнението", подчертават от МФ.

 

 

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички