Петък,

Скандалът се разраства. Домусчиев: Енергийната мафия ни превзе

От: стандарт -
664
Скандалът се разраства. Домусчиев: Енергийната мафия ни превзе
A
A
A

"Абсолютно си прав, Васко! Безхаберието, енергийната мафия и корупцията пак ни превзеха! После прави икономика?! Как? За какво да инвестираме? За да пълним джобовете на измамниците?!Всичко, което постигахме с протестите през 2015 година, отиде в канала. Само в рамките на месец! Аз лично няма да ходя на среща с ръководството на БЕХ. С тези хора няма какво да си кажем". 

Това написа днес в личния си Фейсбук профил председателят на КРИБ Кирил Домусчиев час след като Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) публикува гневно обръщение срещу упралението на енергетиката:

Още по темата: Бизнесът пак гневен за тока: Тъпанари или мафия са в енергетиката?

Ето какво написа Васил Велев:

Кой и в чия полза управлява българската енергетика?Безпределни тъпанари или енергийна мафия?Или става дума за саботаж?От началото на август България е с най-скъпата електроенергия в Европа! (Не броим Гърция, защото там има специфика заради хилядите острови)

1. Потреблението на електроенергия през лятото т.г. в България е между 2,8 хил. и 5,2 хил. мегавата (при инсталирани мощности от над 10 хил. мегавата). НЯМА недостиг на мощности.

2. Държавния ТЕЦ "Марица изток 2" работи с 1/4 от капацитета си, (разполагайки с персонал за 6/4, като за всеки един от над 2000 работници и служители домакинствата и бизнеса плащат по над 4000 лева месечно). Като цените са над себестойността и далеч над променливите разходи!

3. Изнасяме значителни количества електроенергия, при това на по-ниски цени от тези, на българската борса!

4. Не сме обединили пазара ден напред с румънския и от там със западноевропейския, който е с по-добри цени, но побързахме (въпреки възраженията на бизнеса) да се обединим със скъпия гръцки пазар.

От 1,2,3 и 4 (а може да се продължи и с 5.6.7...) следва, че българската енергетика не се управлява в интерес на българските граждани, домакинства и предприятия!

Министрество на енергетиката, ЕХ, ТЕЦ" Марица изток "2 !


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички