Сивият сектор е бич за обществото

Сивият сектор е  бич за обществото | StandartNews.com

Приветстваме идеята за регистър на мебелните производители


Елица Ненчева, изп. директор на Браншовата камара на дървопреработващата и мебелната промишленост

Сивият сектор пречи не само на легалните фирми, но и на цялото общество. В тази връзка приветстваме изразеното от заместник-министъра на икономиката Любен Петров намерение да се създаде регистър на фирмите-производители на мебели. Сивият сектор в бранш "Дървообработване и производство на мебели" е изключително голям. Много физически лица произвеждат мебели, без да плащат данъци и осигуровки и подбиват пазара на коректните производители. Това крие и други опасности - тъй като се работи с машини, хората трябва да са квалифицирани, а продукцията да отговаря на определени изисквания за безопасност и здраве. В тази връзка очакваме подкрепа от държавата за изграждане на изпитвателен център за мебелната индустрия, каквито има в редица други страни от Европа.

Нашият бранш и нашият продукт са специфични и трябва да бъдем подпомагани с организирането на специализирани изложби и бизнес форуми у нас и в чужбина, на които да се популяризираме.

1. Какви мерки ще предприеме държавата за ограничаване на сивия сектор?
2. Как държавата ще подкрепи експортния потенциал в традиционен бранш като мебелното производство?

ДДС за храните да е под 10%

Ангел Ангелов, управител на "ГРАДУС - 1" ООД

Основният проблем и въпросът, който искам да отправя по-специално към финансовия министър Владислав Горанов, е във връзка с ДДС на хранителните стоки у нас. ДДС-ставката във Франция е 9 %, в Румъния също стана 9 %. Ако и у нас се приложи тази мярка, тя ще намали сивия сектор и България ще стане много по-конкурентна. След като европейските регулации позволяват на държавите членки на ЕС да намаляват ДДС-то, то тогава каква е пречката пред страната ни да последва този пример? Със зърното това се случи и от бранша, тъй като ние сме и в този бранш, мислим, че резултатите са много добри. Така че всеки размер на ДДС ставката за храните от 10 надолу е добре дошъл.

Номер 1 сме по продажби на черно

Георги Узунов,
председател на УС на Съюз на производителите на захар и захарни продукти

Въпросът, който най-много ме вълнува, се отнася до мерките за ограничаване на сивата икономика. Защото смятам, че тя е най-големият бич за нашата държава. Правил съм предложения в тази насока - схема за обратно начисляване, подкрепям мерките за фискалния контрол. Най-голям привърженик съм на намаляване на ДДС ставката на рисковите стоки, защото и без друго при тях ДДС-то не успява да бъде събрано. Така че всъщност е само илюзия, че при тези стоки има 20 % ДДС, защото това, което реално се събира, е от порядъка на 10 %. Според мен ставката за хранителните стоки от първа необходимост, като захар, олио, месо, мляко и изобщо за всички бързооборотни стоки, които са обект на схеми за точене на ДДС, трябва да бъде 10 %. Въпросът за ограничаването на сивата икономика е фундаментален. Ние сме на първо място по дял на сивата икономика според европейските статистики и на последно място по всички останали показатели, свързани с живота в страната - на последно място сме по жизнен стандарт в ЕС, по здравеопазване и образование. 64 % от хранителните стоки у нас са вносни и е така, защото сивата икономика допринася сериозно за разрушаването на родното производство. Има и други фактори, разбира се, но тя е основният.

Страната ни се нуждае от по-добър имидж

Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара

1. Възможно ли е да се оптимизира процесът на подпомагане на участието в международни винарски изложения? Досега всяка година е имало неясноти около целевия бюджет, с който разполага ИАНМСП, за финансиране на тези дейности, което в много случаи води до невъзможност своевременно да бъде заявено участието. Съответно пропускаме възможността за представяне или заявката се подава в последния възможен момент. По този начин България не може да се възползва от преференциалните условия на участие (при ранна заявка), не можем да си гарантираме разполагането на щанда на оптимално място, както и не успяваме добре да подготвим участието си и съпътстващите мероприятия. Подчертавам, че последното организирано участие на Провайн в Дюселдорф, беше едно добро изключение.

2. Готово ли е МЗХ да стане инициатор на провеждането на дискусия и изработването на стратегия за подобряването на имиджа на България като традиционен производител на селскостопански стоки и храни, привлекателна туристическа дестинация и добро място за инвестиции? Само общите и целенасочени действия на различните сектори в икономиката на страната ще доведат до промяна на нейното позициониране в съзнанието на чуждестранните ни партньори. Отделните промоционални активности в различните браншове трябва да бъдат елемент от една обща национална стратегия.

Бюрокрацията пречи да вземем парите от ЕС

Бертрам Ролман, управител на "Пирин Текс"

1. Ще бъде ли оптимизиран процесът на усвояване на средства от оперативните програми? Съпътстващата го бюрокрация в новия програмен период все още остава прекалено голяма, пораждайки огромни странични разходи за кандидатстващите и за усвояващите средства фирми, и така поставя под съмнение цялостната целесъобразност за бизнеса на участието по такива проекти. По този начин отново не можем да очакваме добра усвояемост на средствата от европейските фондове.

2. Ще се предприемат ли ефективни действия за запълване на дупките в осигурителната система посредством ограничаването на сивата икономика и злоупотребите с болнични и инвалидни пенсии? В момента огромни средства, които нормално би трябвало да се вливат в нея, изтичат чрез некоректни работодатели, укриващи осигуровки, и чрез некоректни работници и лекари, злоупотребяващи с неверни медицински свидетелства за неработоспособност. Всичко това рефлектира върху коректните работодатели и подрива тяхната конкурентоспособност.

3. Ще се създадат ли условия за реактивизиране на строителната дейност сред фирмите и на строителния бранш като цяло? В момента процесите, свързани с разрешителни и пускане в експлоатация на завършени обекти (дори на малки такива), е натоварен с безкрайно тежки бюрократични елементи и понякога произволни формални изисквания от редица институции, което плаши и демотивира бизнеса от вземането на инвестиционни решения.

4. Ще бъдат ли взети мерки за консолидиране на прекалено големия брой браншови организации в някои сектори, водещ до нефункциониращ диалог между държавата и бизнеса по секторни въпроси? Понастоящем в повечето браншове има поне 2-3 асоциации, от които всяка поотделно търси контакт с държавните институции, а това от своя страна води до неефективност на работата и подрива представителността на бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай