Сирене и кашкавал стават недостъпни! Вижте им цените

Ръстът на разходите във фермите и в мандрите бързо се пренася по веригата

Сирене и кашкавал стават недостъпни! Вижте им цените | StandartNews.com

Сиренето и кашкавалът са стоките с най-голямо поскъпване през тази година като са вдигнали цената си с 40-50% от миналия ноември до сега.

В магазините вече откриваме кашкавал за над 35 лева килограма, а цените на сиренето достигат 25 лв., съобщи Нова телевизия.

Млечните продукти са сред храните с най-голямо поскъпване през последната година, потвърждават и от комисията по стоковите борси и тържищата, която следи цените на едро.

“Млечните продукти е групата с най-голям ръст. При кашкавала е около 47 % ръстът на годишна база, при сиренето е 57 % спрямо същия период на м.г., при маслото – 39, при киселото мляко – около 40 %”, обясни Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

“Първо - за да има мляко – трябва да има фуражи. Разходите за тях нараснаха: горивата два пъти, а торовете – между 4 и 7 пъти. От тук нараснаха разходите за изхранване на животните – минимум 100 %”, обясни поскъпването производителят Димитър Зоров.

“На ниво ферма: основният разход, който е около 60 % от всички разходи, е разходът за фуражи и изхранването на животните. Те от 2020 г. непрекъснато си повишават цените и продължават да растат”, каза Божидар Иванов от Център за икономически анализи в селското стопанство

“При 1.20 лв. цена на сурово мляко – не може да излезе кашкавал от производител – под 18 лв. Няма как да се случи – за да може този производител да си покрие разходи – дори без печалба! Ако е имитиращ продукт – може да бъде по-евтин, обаче кашкавал, произведен от българско кисело мляко, направен както трябва, производител не може да го произведе под 18 лв./ кг.”, обясни собственикът на мандра Никодим Войнов.

В мандрата също вече усещат недостига на суровина за преработка. Затова и Никодим Войнов не изключва българските млечни продукти сериозно да намалеят на щанда. Което още повече ще вдигне цените им.

Ръстът на разходите във фермите и в мандрите бързо се пренася по веригата. От миналия до този ноември на едро килограм кашкавал е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лв. При сиренето ръстът е от 7.81 – до 11.41лв, а при пакетче масло – за една година цената е скочила от 2.02 лв. до 2.74лв, показват разчетите на комисията по стоковите борси и тържищата.

От комисията, която следи пазара на едро, са далеч по оптимистични и прогнозират нормализиране на цените на сиренето и кашкавала на щанда - до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай