Синдикалист прогнозира жесток ръст в цената на парното

Илюзорно е усещането, че мораториумът ще реши проблемите, казва Пламен Димитров

Синдикалист прогнозира жесток ръст в цената на парното | StandartNews.com

Вместо 20-25% увеличение на цената на парното и топлата вода, топлофикациите може да бъдат принудени да искат два пъти по-висок ръст от 1 април, т.е. след като изтече наложеният от парламента мораториум. Прогнозата направи в интервю за НоваНюз президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Илюзорно е усещането, че мораториумът ще реши проблемите. Имам опасения, че увеличението на топлофикациите от 1 април няма да е 20-25%, а ще бъде двойно", каза Димитров. "Подозирам, че зад мораториума стои намерение за рокади в КЕВР", посочи синдикалистът.

"Всички въглищни централи трябва да бъдат извадени на свободния пазар, а само АЕЦ "Козлодуй" да остане на регулирания пазар. Така няма да има никакво увеличение на цената на тока. В тока вече имаме задлъжнялост от 500 млн. лв. на всички мрежови оператори и енергоразпределителните дружества", каза Пламен Димитров, но добави, че смята, че в бюджета има заложени средства за помощ за бизнеса за декември.

По думите му в тежката индустрия има предприятия, които обмислят след нова година да започнат масови съкращения - повече от 10%. Това значи, че няколко хиляди души могат да останат през работа още през януари. Процесът може да бъде овладян, ако бизнесът бъде подкрепен.

"Поне 750 лв. трябва да бъде минималната заплата. Смятаме, че всички пенсии трябва да пораснат с 15%. Двойно повече хора трябва да бъдат подпомагани с енергийни помощи. 2 млн. българи имат нужда от тях, а в момента помощи получават 375 000 лица и семейства", каза още президентът на КНСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай