Симеонов критикува мерките при фалита на Томас Кук

Не се прави нужното след фалита на "Томас Кук" и блокираните у нас туристи

Симеонов критикува мерките при фалита на Томас Кук | StandartNews.com

Не се прави нужното след фалита на "Томас Кук" и блокираните у нас туристи, смята Валери Симеонов. Пред Нова телевизия той коментира, че „първото, което трябваше да се направи, беше българската държава - не само Министерството на туризма - да намери спешно самолетни компании, които незабавно да поемат извозването на туристите“.

„Това като разход трябва да се поеме от държавата. Ако има организирана по-мащабна кампания, в случая има 6 000 души, то това ще струва не повече от 150 евро на полет”, каза още той. „Можем за всяка свиня да плащаме по 300 лв., а за един турист не можем да платим?”, запита Симеонов.

"Държавата трябва да се обърне към тези хора, които са си плащали данъците. Те вече 2 месеца не са си получили парите, защото са били изнудени от „Томас Кук” с 2 месеца забавено плащане. Поне държавата да им приспадне ДДС-то – да им го върне или да не им го събира”, коментира още Валери Симеонов.

Според него след фалита на компанията десетки български хотели и туроператори ще имат затруднения и могат дори да фалират. „В Гърция, например, се подготвя именно намаляване на ДДС-то за онези фирми, които са поели ангажимент към „Томас Кук”. Това у нас не се прави”, смята депутатът.

По думите му има важен въпрос, на който до момента няма ясен отговор: „По българските закони, за да има каквито и да е било правни претенции към която и да е било туроператорска фирма, тя трябва да е регистрирана по българското законодателство. „Томас Кук” регистриран ли е като туроператор в България? Ако не е – то тогава всичките ни претенции ще останат на хартия”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай