Шокиращ спад на зимния туризъм у нас

Може да стигне до 75 процента

Шокиращ спад на зимния туризъм у нас | StandartNews.com

Текущата прогноза е, че през зимен сезон 2020/2021 не е изключено спадът да достигне 75%. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Пампорово.

От началото на сезона българските туристи са около 60 на сто по-малко спрямо миналата година, докато намалението при чуждестранните посетители е близо 90%. За момента анализите не показват възможности за голямо изменение на тези данни.

Чуждестранните граждани, отседнали в места за настаняване от началото на зимния сезон, са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия. Все още са в сила ограничения на международните пътувания за редица страни в Европа.

За съжаление сред тях са и традиционни за зимния ни туризъм пазари като Великобритания и Гърция, затова особено неблагоприятно е, че броят на посещенията на англичани и гърци е изключително малък, заяви вицепремиерът.

По думите й прогнозите показват, че хотелите ще бъдат по-тежко засегнати в сравнение с къщите за гости. Според текущите данни от ЕСТИ от началото на зимния сезон спадът в броя на туристите в къщи за гости е малко над 30%, докато в хотелите е около и над 70 на сто.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай