Шефът на БНБ с остро предупреждение, какво ни чака

Не трябва да допускаме ситуация на ведомството да избира между лоши и много лоши решения, каза той

Шефът на БНБ с остро предупреждение, какво ни чака | StandartNews.com

България е изправена пред сериозни дисбаланси в икономиката заради различна фискална и парична политика, което може да увеличи и инфлацията у нас. Това обясни управителят на БНБ Димитър Радев, който коментира удължаването на бюджета за следващата година.

"За един централен банкер е предизвикателство да направи коментар без числа. Подкрепям министерството на финансите", каза Радев, цитиран от БНТ.

По отношение на паричната политика има тенденция за затягане на лихвените условия. Целта на тази политика е да се ограничи търсенето и съответно да се намали инфлацията. Фискалната политика да върви към консолидация не към разхлабване. Виждаме обаче,

Парична политика която, цели да намали търсенето и фискална политика, която работи в обратна посока, трябва да има синхронизация между двете политики. Имаме макроикиномически дисбаланси и ограничаване на мерките за справяне с инфлацията, обясни Радев. По думите му, има и тревожни сигнали от финансовите пазари.

Радев предупреди, че натискът към МФ ще се увеличи към края на годината - не трябва да допускаме ситуация на ведомството да избира между лоши и много лоши решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай