Шефът на „Пиринска мура” обещава да изплати забавените заплати

Шефът на „Пиринска мура” обещава да изплати забавените заплати | StandartNews.com

Благоевград. Най-сетне над 250-те работници на фирма „Пиринска мура" АД в Банско получиха вест от САЩ от своя работодател Александър Грос. Хората не са вземали заплати от септември 2013 г. Миналата седмица те обявиха гражданско неподчинение и от сряда до петък всеки ден блокираха шосето в курортния град за 1 час. Рано в понеделник в деловодството на предприятието, което произвежда столове за износ, е пристигнало проектопредложение за сключване на споразумение между работодател и служители. Босът обещава в най-кратки срокове да се издължи на подчинените си за септември и октомври.

 

По обяд във фирмата дойдоха областният управител Муса Палев, директорът на Областната инспекция по труда Юлия Янчева и лидерът на КНСБ в Пиринско Емануил Манолов. Те се запознаха със съдържанието на документа.

 

„Настояваме не само да има погасителен план, но и да се обезпечи дейността на дружеството, за да не работят хората, а да получават заплатите си с 4 месеца назад", обясни Манолов.

 

Представители на ръководството на фирмата канят на среща в сряда, 19 февруари, в сградата на община Банско всички заинтересовани страни. Кметът Георги Икономов пък ще бъде медиатор при търсенето на решение в този спор между работниците и собствениците на „Пиринска мура" АД. Ще се търси вариант за споразумение между тях за незабавно изплащане на част от дължимите възнаграждения и възстановяване на производствения процес. Съгласно водените предварителни разговори между кмета на общината и собствениците на завода, ще бъде изготвен план за плащанията на дължимите възнаграждения. В рамките на 6 седмици от подписване на споразумението, работниците да си получат всички дължими към момента заплати. На проведената среща с работниците градоначалникът ги информира за проведените предварителни разговори с Надзорния съвет и планираната тристранна среща.

 

Муса Палев : Има надежда работниците да получат парите си

 

Над 250 човека, работещи в завода за столове „Пиринска мура"АД в Банско, запознаха в понеделник с проблемите си областния управител Муса Палев и екипа му. Вече пети месец работниците не са получавали заплати. Минути преди да започне срещата стана ясно предложението на Надзорния съвет за споразумение за етапно изплащане на трудовите възнаграждения. направени бяха и корекции в бъдещото споразумение. „Има надежда хората да получат полагащите им се месечни възнаграждения. аха корекции. Очаквам с посредничеството на държавната и местната власт да се стигне до подписване на споразумение в сряда, когато в Банско ще пристигнат членове на Надзорния съвет на дружеството", каза губернаторът на Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай