Шефът на КЕВР: Въвеждаме справедливост

Шефът на КЕВР: Въвеждаме справедливост  | StandartNews.com

Шефът на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заяви в ефира на Нова телевизия, че "с решението, което ние вземаме въвеждаме справедливост в определянето цената на електроенергията. Не може битовите потребители и дребният бизнес да плащат 53 лв. такса добавка към обществото, а останалата част, която е на свободния пазар, да плаща само 19 лв."

По думите на Иванов, хората, които е трябвало да информират премиера за въпросната наредба са го заблудили. "Това са хора от бизнеса, част от тях искат да се запази сегашното статукво. Сега имам твърдото уверение, че в понеделник , най-късно във вторник наредбата ще бъде факт."

"Ние създаваме всъщност модел с изравняване на тази добавка, с който отиваме към либерализирания пазар. Тази справедливост – ако не бяхме въвели това справедливо решение – цената на електроенергията за бита трябваше да поскъпне със 17% . Хората трябва да знаят това", заяви Иванов, цитиран от Фокус.

Той посочи, че с въвеждането на единна добавка се защитава обществения интерес. Иванов уточни, че по-малките производители не са свързани с такова потребление на електроенергия и те ще плащат по-голяма добавка, но по отношение на цялата цена тока, който ще плащат, където се включват и мрежовите услуги – цена за достъп и цена за пренос – тяхното увеличение е 8%.

"Но тъй като в цената на продукта и услугите, които те предлагат – стойността на електроенергията е под 10%. Всъщност влиянието върху техните продукти и техните услуги е под 1%. Няма да има увеличение – за битовите потребители промяната ще бъде под 2%, за енергоемкия бизнес – под 2%, за останалата част от бизнеса – туристически, строителен – промяната в цената на услугата ще бъде под 1%", заяви още Иван Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай