Шефът на най-могъщата американска банка с предупреждение към света

Светът се намира в най-опасното време от десетилетия

Шефът на най-могъщата американска банка с предупреждение към света | StandartNews.com

Главният изпълнителен директор на най-голямата американска банка – JPMorgan Chase, отправи сериозно предупреждение към света.

Това може би е най-опасното време, което светът е виждал от десетилетия, заяви Джейми Даймън пред CNN.

Според него войната в Украйна и тази между Израел и „Хамас“ може да има дълбоки последствия за енергийните и хранителните пазари, за световната търговия и геополитическите отношения.

Той заяви още, че се провеждат по 100 банкови стрес теста седмично заради рисковете, породени от войните.

Докато се надяваме на най-доброто, ние подготвяме компанията за широк спектър от сценарии, добави Даймън. Според него американските банки сега "се изкачват по стена на безпокойството" (фондовите пазари преодоляват временна проблемна ситуация).

Въпреки това анализаторите на JPMorgan не прогнозират рецесия в САЩ, а по-скоро меко кацане - забавяне на икономиката без тежък икономически спад и висока безработица.

Рей Далио, основателят на най-големия хедж фонд в света Bridgewater, когото наричат "Стив Джобс на инвестирането", предупреди, че войната между Израел и Хамас заплашва да доведе до нови конфликти.

"Шансовете за преминаване от конфликти на сдържане към по-неовладяема гореща световна война с участието на големи сили са се увеличили от 35% на около 50% през последните две години", каза той.

Далио нарече конфликта между Израел и "Хамас" още една стъпка към "много по-ужасна гореща световна война".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай