Ще стане ли Германия черната овца на Европа заради инфлацията

Хората просто затягат коланите, а цените рязко растат

Ще стане ли Германия черната овца на Европа заради инфлацията | StandartNews.com

Анализатори се притесняват, че германската икономика може да се превърне в "черната овца на Европа", пише euronews.com. Наскоро публикувани данни от националния статистически институт Destatis отговарят на техническото определение за рецесия: две последователни тримесечия на икономическо свиване. 

Това поставя Германия в рецесия за първи път от спада на БВП през първото и второто тримесечие на 2020 г., когато пандемията Covid-19 започна.С германските потребители и фирми, засегнати от високата инфлация и нарастващите лихвени проценти, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната спадна с 0,3% между януари и март – след спад от 0,5% между октомври и декември миналата година. 

Спадът се дължи по-специално на вътрешното потребление в резултат на инфлацията. Хората просто затягат коланите, а цените рязко растат, което означава, че има по-малко пари за харчене.  

Инфлацията остава много висока от над 7,2% през април, въпреки постепенния спад.

На първо място в списъка на факторите, подхранващи покачването на цените, е войната в Украйна. Германската индустрия, отдавна зависима от евтиния руски газ, беше тежко засегната миналата година, след като Москва започна злополучната си инвазия през февруари 2022 г. Доставките бяха прекъснати и цените скочиха. 

Все пак икономиката в началото изглеждаше да се държи по-добре от очакваното в началото на годината, благодарение на масивната публична помощ, увеличеното използване на втечнен газ и спада на цените на газа от есента насам. Промишлеността също се възползва от повторното отваряне на Китай от ограниченията на Covid и от облекчаването на затрудненията с доставките на международните пазари, стимулирайки износа.

Непрекъснатият барабанен ритъм на повишаване на лихвените проценти за борба с инфлацията от страна на Европейската централна банка значително попречи на дейността. 

Търговските партньори на страната са внесли по-малко продукти, „произведени в Германия“, отколкото обикновено. Причината: "геополитическа турбуленция, висока инфлация и загуба на покупателна способност", според икономическия институт DIHK. Въпреки това забавяне, германското правителство остава оптимистично, с прогноза за растеж от 0,4% през 2023 г.

„Перспективите пред германската икономика са много добри и ние сме в процес на преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени“, увери пресата канцлерът Олаф Шолц. 

Неговото министерство на икономиката говори за "слаба зима", преди да се очаква "ясно подобрение" след това. МВФ прогнозира през април, че германската икономическа активност ще се свие с 0,1% тази година, преди да се възстанови с 1,1% през 2024 г.

Ситуацията в Германия е в контраст с нейните европейски съседи, където рискът от рецесия постепенно изчезна благодарение на по-ниските цени на енергията. В Белгия и Франция икономическата активност е нараснала съответно с 0,4% и 0,2% през първото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Италия отбеляза ръст на БВП с 0,5%. Дори Обединеното кралство, което от известно време е в икономически спад, получи някои добри новини тази седмица: МВФ прогнозир , че все пак не се очаква да изпадне в рецесия тази година.

Както Гийом Дежан, анализатор на Global Market Insight, каза: „Германия е широко възприемана като потенциалната черна овца на Европа“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай