Четвъртък,

Ще спре ли Русия доставките на газ? Коментар от професор от УНСС

От: стандарт, сн. Блумбърг -
665
Ще спре ли Русия доставките на газ? Коментар от професор от УНСС
A
A
A

При по-строги санкции срещу енергийния сектор на Русия или ембарго основният потърпевш в Западна Европа ще бъде Германия, стига тя да се съгласи на подобни действия. Практически това няма да има отражение за САЩ, много малко за Франция и Великобритания, по-засегнати ще са Централна Европа и България. Това ще бъде и най-големият удар, който може да бъде нанесен срещу Русия, заяви проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "МИО и Бизнес" – УНСС в ефира на телевизия Блумбърг България.

"Най-страшно би било, ако по някаква причина прекъснат доставките на петрол и газ - поради военни действия или поради санкции или даже ембарго върху покупите на руски енергоносители. Това ще се отрази както на цените, така и на енергийната сигурност на държави в ЕС, включително и България", каза още професорът

Подобни санкции срещу енергийния сектор биха имали най-голямо въздействие върху Русия и вероятно се обсъждат, смята Хаджиниколов. Спирането на достъпа до разплащателната система SWIFT няма да е фатално за руската банкова система, а и би подкопало самата ѝ надеждност, добави той.

"Ударението се поставя по-скоро в енергийната сфера. Не вярвам, че руснаците била спрели доставките на газ, ако започнат ограничени военни действия в Източна Украйна - това вече се случи през 2014 г. и доставките не бяха спрени.

Те биха го направили като крайно средство, ако има пълномащабна война, която е по-малко вероятното, тъй като се отрича и от Украйна, и от Русия, категоричен е той.

Ако се стигне до покачване на цените на енергийните пазари заради военни действия, това може да рефлектира чувствително на инфлацията в САЩ и да доведе до проблеми в иначе възраждащата се от COVID-19 икономика, коментира Хаджиниколов.

В момента не може да се прогнозира дали и кога ще има успокоение на енергийните пазари, тъй като те се влияят прекалено много от геополитически фактори, каза още Хаджиниколов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички