Ще спре ли Русия доставките на газ? Коментар от професор от УНСС

При нови санкции най-потърпевша ще е Германия

Ще спре ли Русия доставките на газ? Коментар от професор от УНСС | StandartNews.com

При по-строги санкции срещу енергийния сектор на Русия или ембарго основният потърпевш в Западна Европа ще бъде Германия, стига тя да се съгласи на подобни действия. Практически това няма да има отражение за САЩ, много малко за Франция и Великобритания, по-засегнати ще са Централна Европа и България. Това ще бъде и най-големият удар, който може да бъде нанесен срещу Русия, заяви проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "МИО и Бизнес" – УНСС в ефира на телевизия Блумбърг България.

"Най-страшно би било, ако по някаква причина прекъснат доставките на петрол и газ - поради военни действия или поради санкции или даже ембарго върху покупите на руски енергоносители. Това ще се отрази както на цените, така и на енергийната сигурност на държави в ЕС, включително и България", каза още професорът

Подобни санкции срещу енергийния сектор биха имали най-голямо въздействие върху Русия и вероятно се обсъждат, смята Хаджиниколов. Спирането на достъпа до разплащателната система SWIFT няма да е фатално за руската банкова система, а и би подкопало самата ѝ надеждност, добави той.

"Ударението се поставя по-скоро в енергийната сфера. Не вярвам, че руснаците била спрели доставките на газ, ако започнат ограничени военни действия в Източна Украйна - това вече се случи през 2014 г. и доставките не бяха спрени.

Те биха го направили като крайно средство, ако има пълномащабна война, която е по-малко вероятното, тъй като се отрича и от Украйна, и от Русия, категоричен е той.

Ако се стигне до покачване на цените на енергийните пазари заради военни действия, това може да рефлектира чувствително на инфлацията в САЩ и да доведе до проблеми в иначе възраждащата се от COVID-19 икономика, коментира Хаджиниколов.

В момента не може да се прогнозира дали и кога ще има успокоение на енергийните пазари, тъй като те се влияят прекалено много от геополитически фактори, каза още Хаджиниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай