Ще покажем ли мускули на Европа за ембаргото на руския петрол?

Важно е да бъде защитена българската позиция

Ще покажем ли мускули на Европа за ембаргото на руския петрол? | StandartNews.com

"Цените в България са доста по-ниски от тези в ЕС. Към днешна дата не се очаква драстично увеличение на цените на петрола. Правителството е заявило категорична позиция - да поиска от ЕС ембаргото на петролните продукти да бъде с отсрочено действие 2-годишен период за България. Ако това не се случи, българската страна е готова да наложи дори и вето на това решение". Това заяви зам.-шефът на парламента Мирослав Иванов по Нова тв.

Горивата ще поскъпнат с 20-30%, ако в България не влиза руски петрол, изчислиха експерти. След поредното повишение на 4 май, средната цена на дизела у нас е 3,21 лв., а А95 - средно 3 лв. При скок с 30%, ще плащаме за литър съответно 4,17 лв. за нафтата и 3,90 лв. за бензина, пресметна "Стандарт".

Дизелът става 4,20 лв. без руски петрол

Преди два дни "Ройтерс" съобщи, че страната ни не е получила отстъпки по искането си за отсрочка на предлаганото ембарго върху руския петрол.

Евросъюзът ни посече! Ще налагаме ембарго на Русия

Сега е важно да бъде защитена българската позиция, както вече това направиха три държави. Унгария,  Словакия и Чехия вече поискаха отсрочка и тя е одобрена от ЕК.

Мирослав Иванов каза, че се търси газ от няколко различни места. "На първо място ще потекат по-големи количества от азерски газ, който беше отказан от предишното ръководство на "Булгаргаз", добави той.

По думите му има непрекъснат диалог на ниво коалиционни партньори и е важно коалицията да върви напред.

"Много често ставаме свидетели на безсмислени дебати в пленарна зала, а това до голяма степен е породено от страна на опозицията. Опозицията генерира по-големият обем от време в дискусиите", каза още Мирослав Иванов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай