Вторник,

Ще плащаме ли такса при обмяната на левове в евро?

От: Даниела Денева -
6366
Ще плащаме ли такса при обмяната на левове в евро?
A
A
A

Как ще обменяме левовете си в евро, ако от 1 януари 2024 г. България бъде приета в еврозоната? Това е един от въпросите, който вълнува хората при подготовката за смяна на националната валута.

Ако парите са в банкови сметки, това ще се прави автоматично от банките. Мнозина се питат и какво ще стане с левовете под дюшека, които също трябва да бъдат бъдат обърнати в новата валута, за да не станат просто безполезни хартийки. За тези пари също трябва да се намери решение.Финансовото министерство е пуснало за обществено обсъждане на сайта си концепция за въвеждане на еврото. Това ще даде възможност да се изчистят всички спорни моменти. Въз основа на концепцията и изразените мнения ще се направи закона за въвеждане на еврото. 

Какво ще стане с банковите ни сметки, като минем на евро 

В концепцията за въвеждане на еврото е записано, че шест месеца след влизането ни в еврозоната банките ще обменят левове срещу евро напълно безплатно. Това ще се случва и на гишетата на "Български пощи". Целта е хората да имат време да сменят всичките си налични левове с банкноти и монети евро, като това да не им струва нищо.

Предвидено е едва след шестия месец банките да слагат такса за обмяна на левове за евро. А ако някой е пропуснал да обмени парите си в този срок, ще може да го направи безплатно в БНБ за неопределен срок. 

От Асоциацията на банките в България /АББ/ обаче са на друго мнение. В становището на Асоциацията се предлага смяната на левове в евро да е безплатна до сума с определен лимит, над който да се дължат такси дори и в предварителния 6-месечен период. "Предлагаме в Закона за еврото да се определи размер (брой банкноти/монети или максимална сума), над който може да се иска заплащане на такса в предвидения първоначален шестмесечен период след замяната на лев с евро", пише в бележките на АББ. Оттам посочват, че правила по отношение на размера на обменяната сума без заплащане на разходи от клиента са въведени и в Хърватия, която прие еврото от 1 януари 2023 г.

По примера на Загреб, нашите банки също предлагат лимит за безплатно обръщане на левове в евро. Той може да бъде регламентиран по два начина:

1. По отношение на количеството банкноти и монети, които физически ще се обменят – например 100 броя левови банкноти и 50 броя монети /стотинки/.

2. Да се определи левова сума, до коятообменът е безплатен, като например тази сума би могла да бъде обвързана със съществуващото ограничение в Закона за ограничаване наплащанията в брой /10 000 лв./, а за монетите– 100 лв.

Вадят милионите от дюшеците. Голямата промяна 

Предизвестие 

От Асоциацията на банките искат и да се посочи размер на сума, над която да има възможност да се изисква предизвестие от клиента за обмяната. Такава практика има и в момента за някои банкови операции. Причината да се иска предварително уведомление е банката да се подготви, като осигури налични средства, сигурност и да предотврати струпването на хора в офисите. 

"Да се запише, че банките могат да прилагат определените от тях лимити за операции по теглене на суми в брой без предизвестие", предлагат още от АББ. Относно срока за предизвестие при обмена на суми над определено ниво от АББ посочват, че банките и в момента имат такава практика, като това се определя индивидуално от всяка финансова институция.

"Ако този срок за предизвестие не е спазен при теглене на парични наличности в брой над определено ниво, банката налага такса наклиента, която е обявена в нейната тарифа.

Сроковете за предизвестие за теглене на суми в брой, както и лимитите, над които се изисква предизвестие, са различни за различните банки.Такъв подход би следвало да се прилага и поотношение на физическия обмен на еврото и лева", пише още в становището.

От Министерството на финансите са посочили, че приемат по принцип предложенията на АББ и те ще бъдат разгледани при разработването на закона за въвеждане на еврото в България.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията