Сделките с луксозни имоти скочиха с 10%

Сделките с луксозни имоти скочиха с 10% | StandartNews.com

Има 10% ръст при сделките с луксозни имоти, които се купуват с инвестиционна цел, посочва компанията за имоти Unique Estates в анализ за първото тримесечие на 2016 г. Забелязват се и други тенденции - жилищата ново строителство са все по-търсени и на имотния пазар се завръщат покупките "на зелено".

През второто тримесечие се очаква ръстът на имотните сделки да продължи. Сред причините за нарастването на броя да сделките с луксозни имоти е спадът на лихвите - както при ипотечните кредити, което улеснява финансирането на сделките, така и при депозитите, в резултат на което хората търсят инвестиция с по-добра възвръщаемост на парите си. Най-често сделките са с цел инвестиция, а доходността от 4-4,5% мотивира все повече клиенти да купуват жилища с цел отдаване под наем, посочват от компанията. Най-атрактивни за купувачите са просторни жилища в центъра и престижните квартали на София.

В района на Докторската градина цените на имотите в луксозния сегмент варират от 1500 до 2500 евро/кв.м, в "Лозенец" - от 1200 до 1800 евро/кв.м, а в "Изток" - от 1200 до 2000 евро/кв.м. Сделките се сключват все по-бързо. "Ако при луксозните имоти преди време финализирането отнемаше година-две, сега това става средно за осем месеца", коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. По думите й, при по-масовите жилища от излизането на имота на пазара до продажбата му сегa минават 3 месеца, докато преди бяха необходими 6-8 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай