Сделката за ВМЗ-Сопот се провали

Процедурата по приватизация е прекратена, бъдещето на заводите - неясно

Сделката за ВМЗ-Сопот се провали | StandartNews.com

София. Процедурата по приватизация на ВМЗ-Сопот е прекратена поради невнасяне на депозит  от 3 млн. евро от единствения кандадт-купувач "Емко" ЕООД.

От изявление на директора на Агенцията по приватизация Емил Караниколов пред БНР стана ясно, че кандидат-купувачът е внесъл обвързваща оферта, но не и депозита за участие в процудерата. Той е задължително условие за участие, а и за отваряне на офертата.

Малко преди да стане ясен провалът на сделката, Емил Караниколов коментира пред Нова телевизия, че според него, ако се стигне до прекратяване на настоящата процедура, вариантите след това са предприятието да започне процедура по несъстоятелност, приемане на нова стратегия за приватизацията му или пък нова приватизация без стратегия, което налага промени в закона за приватизация. Предприятието трябва да бъде изтеглено от списъка на обекти от стратегическо значение, поясни приватизационният шеф.

Бъдещето на предприятието и на работниците в него остава под въпрос, тъй като държавата разчиташе купувачът да плати дължимите заплати и да покрие останалите дългове на завода.

Напрежението в завода ескалира, след като служителите имат да получават две заплати и два аванса, които са средно по 750 лева, а от 14 януари става дължим и трети аванс.

"Емко" ЕООД трябваше да подаде до 15 часа в понеделник оферта в Агенцията за приватизация, след като фирмата не стори това в петък и се наложи срокът за продажбата на закъсалия завод да бъде удължен. Тoгава от "Емко" заявиха, че искат да съкратят 2000 от 3200 работници в предприятието въпреки изричното условие на държавата за запазване на персонала в рамките на три години.

КНСБ предлага ВМЗ да се влее в ТЕРЕМ, което е държавно дружество, ако кандидат-купувачът "Емко" ЕООД не внесе обвързваща оферта до изтичането на крайния срок, препоръча президентът на синдиката Пламен Димитров.

Работниците са категорични, че са в много тежко състояние и нямат пари да си покрият елементарните човешки нужди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай