Съдбовна прогноза за икономиката на САЩ

Тя е на "Bank of America"

Съдбовна прогноза за икономиката на САЩ | StandartNews.com

Икономиката на САЩ ще изпадне в техническа рецесия през третото тримесечие на годината, сочи прогнозата на „Bank of America”, цитирана от Ройтерс.

Според главния изпълнителен директор на банката Браян Мойнихан забавянето в корпоративния сектор ще тласне страната към три поредни тримесечия с отрицателен растеж. Потреблението обаче ще остане на добро ниво, прогнозират още от банката.

Очакванията са за икономическо свиване между половин и един процент на тримесечие. Заради това лихвените проценти ще започнат да падат още от втората четвърт на 2024 г., прогнозират още от банката, предаде Нова.

Междувременно шефът на Федералния резерв Джером Пауъул предупреди за покачване на основните лихвени проценти в САЩ. В реч пред Конгреса във Вашингтон Пауъл обърна внимание, че през януари данните за инфлацията са били по-високи от очакваните.

Федералният резерв прибегна до осем лихвени покачвания миналата година, като в момента водещата лихва е в диапазона от 4,5 до 4,75%, припомня CNBC. Въпреки това през януари данните за инфлацията се оказаха изненадващо по-високи, което ще накара Централната банка да обмисли по-сериозни от очакваните лихвени повишения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай