СБА и ДЗИ обявиха 3-годишен план за съвместни действия

Анализ на СБА показва, че под2% от младите водачи показват перфектни познания на Закона за движение по пътищата

СБА и ДЗИ обявиха 3-годишен план за съвместни действия | StandartNews.com
  • СБА и ДЗИ обявиха 3-годишен план за съвместни действия за подобряване на пътната безопасност в страната
  • Анализ на СБА показва, че под2% от младите водачи показват перфектни познания на Закона за движение по пътищата

Днес, 20.08.2020 г., Съюзът на българските автомобилисти (СБА) и ДЗИ обявиха началото на 3-годишно партньорство в името на подобряването на пътната безопасност в България. Двете организации представиха анализ на основните причини, водещи до високия брой фатални пътни инциденти в страната, както и план за съвместни действия.

„Партньорството ни със СБА е част от стремежа на ДЗИ да насърчава отговорното поведение на пътя на всички участници в пътното движение. В тази връзка нашият общ ангажименте да работим активно за подобряването на шофьорските умения на водачите, както и за популяризиране на правилата за движение по пътищата сред подрастващите.“, заяви Коста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ.

„България държи челното място в негативната статистика за най-много загинали в катастрофи на 1 милион население. И докато в другите европейски държави се наблюдава рязък спад в броя на тежките пътни инциденти през последните 10 години, страната ни не може да се похвали със задоволителни резултати в тази посока.Именно затова съвместно с ДЗИ се ангажирамеда работим активно за справяне с негативната статистика.“, сподели инж. Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти.

Анализ на СБА, стъпващ както на данни на Международната автомобилна федерация, така и на данните от трите изминали издания на кампанията на СБА „Най-добър млад шофьор на България“, показва притеснителна тенденция. Под 2% от младите водачи демонстрират перфектни познания на Закона за движение по пътищата, а над 65% от младите водачи се затрудняват да определят за по-малко от 30 секунди кой автомобил е с предимство на регулирано кръстовище.

За да адресират негативната тенденция, в следващите 3 години СБА и ДЗИ ще увеличат кампаниите, насочени към младите водачи и онези с малък стаж зад волана. Целта е за 3 години да бъдат достигнати над 100 000 млади водачи чрез различни кампании и инициативи за пътна безопасност, работейки активно по подобряването на тяхната култура на движение и шофьорски умения.Точно след месец – на 20 септември, предстои финала на първата съвместна инициатива - кампанията „Най-добър млад шофьор на България“, която е изцяло насочена към младите шофьори на територията на Република България на възраст между 18 – 26 години.

Друга основна цел е активната работа с деца в сферата на пътната безопасност чрез популяризиране на приложното колоездене, което обучава децата за правилата за движение по пътищата, както и работа по подобряването на пътната безопасност в училищни райони в сътрудничество с българските институции и международни организации. Приоритет за организациите е и образоването на родителите за използването на детско столче или седалка в автомобила.

През следващите 3 години СБА и ДЗИ ще провеждат информационни и социални кампании, свързани с някои от най-честите причини за ПТП като разсеяността, несъобразената скорост, употребата на алкохол и наркотични вещества и други.С цел подобряване на практическата подготовка на рискови водачи от всички възрастови групи ще бъдат организирани и допълнителни практически обучения за подобряване на шофьорските реакции в екстремни ситуации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай