САЩ налели $300 млн. в армията ни

Посланик Рубин: Американските изтребители са най-добрата инвестиция за България

САЩ налели $300 млн. в армията ни | StandartNews.com

Инвестициите на САЩ в българската армия са общо на над $300 милиона долара. Това съобщи американският посланик у нас Ерик Рубин по време на бизнес среща „САЩ и България: Укрепване на стратегическото партньорство“, организирана от Американската търговска камара.
$50 милиона от средствата са били за ВВС. Само за последните три години САЩ са инвестирали  $43 милиона по проекти в авиобаза "Граф Игнатиево" и в "Ново село".

Ако България реши да закупи от САЩ изтребители F-16, ще направи най-добрата инвестиция за въоръжените си сили и за страната като цяло, заяви Рубин. Той подчерта, че военното сътрудничество между двете държави датира от 1990 г. и припомни, че страната ни е дала възможност 4 военни бази на нейната територия да се ползват за нуждите на НАТО. Това засилва позициите на алианса.

На форума, на който присъства и директорът на "Програмата за международно бизнес развитие-F-16" към компанията производител Lockheed Martin Джеймс Робинсън, бе изтъкнато, че F-16 е най-използваният боен самолет в Света. В момента той е на въоръжение в 15 държави в Европа. Други пък са в процес на придобиване на такива изтребители.

Стартирайки проектите за закупуване на нови изтребители за ВВС България получи четири оферти за нов тип боен самолет. Две от тях бяха от САЩ. Първата бе за нови F-18, втората за F-16. Впоследствие първата отпадна, а същевременно от Lockheed Martin дадоха да се разбере, че са готови да предоставят на страната ни машини от последното поколение на претърпелия множество модернизации F-16, носещо името Viper. Останалите оферти са за нови "Gripen" от Швеция и за втора ръка "Eurofighter" от Италия. Проектът за модернизиране на ВВС включва първоначална покупка с разсрочено плащане на една ескадрила изтребители за около 1,8 милиарда лева, а впоследствие на още толкова машини.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай