Само 100-на тютюнджии от Кърджалийско - вписани

Само 100-на тютюнджии от Кърджалийско - вписани  | StandartNews.com

Само 100-на тютюнопроизводители от Кърджалийско са подали документи за вписване в Регистъра на тютюнопроизводителите до 1 май, съобщиха от Областна дирекция "Земеделие" Кърджали. Почти половината са от община Крумовград, а от общините Кирково и Момчилград до началото на май няма подадени документи. Регистрираните от производителите площи са около 500 дка.

Регистрацията продължава, защото от края на април Министерството на земеделието удължи срока до 3 юни. Според някои земеделски производители процесът с регистрацията се бави, защото процедурата е доста сложна.

В района на кирковското село Тихомир тази година тютюн ще отглеждат 20-30 семейства, а преди 10-на години са били 240. Една от причините е, че част от земеделските производители се ориентираха към отглеждане на пипер / червена капия /, но другата е, че младите хора работят в чужбина – Испания, Германия, Франция, разказват запознати.

Голям е спадът в производството на традиционната култура в Източните Родопи през последните години.

За сравнение през май 2014 г. регистрираните тютюпроизводители в региона на Кърджалийско са били 2 800, а през 2013-а над 4 440

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай