С програмата BILLA Градини следим за над 700 вида пестициди

Компанията си партнира с лабораторния комплекс ВЕЛТИА

С програмата BILLA Градини следим за над 700 вида пестициди | StandartNews.com
  • Лабораторията ВЕЛТИА е с модерно оборудване и експертиза, обезпечена от екип специалисти

Росен Радев управлява и развива дейността на акредитирания лабораторен комплекс ВЕЛТИА (Veltia - Labs for life®) вече 10 години като мениджър за България. Завършил е висшето си образование в България с няколко специализации в Холандия в сферата на земеделието, оранжерийното производство, агрохранителни технологии и биотехнологии. Професионалният си опит като агроном развива и във високотехнологичен оранжериен комплекс в страната.

  • Здравословното хранене заема все по-голяма ниша в нашето ежедневие, казва Росен Радев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- ВЕЛТИА е aкредитиран лабораторен комплекс, който успешно си партнира с BILLA България в изпълнението на проект BILLA Градини, който е в основата на собствената марка плодове и зеленчуци със същото име. Разкажете ни малко повече за участието ви в проекта.

- Програмата BILLA Градини, която се разви в собствена за търговската верига марка, стартира през 2014 година, а ВЕЛТИА участва активно в тази програма от 2018 година, предлагайки анализ на широк пакет от активни вещества от остатъчни пестициди. Целта на програмата е да предостави на потребителите свежи и вкусни плодове и зеленчуци, произведени от български фермери, които наред с вкусовите си качества се отличават и с липсата на отстатъчни нива на пестициди.Тук идва и ролята на ВЕЛТИА като партньор в програмата - предлагайки модерно оборудване, експертиза, обезпечена от екип от специалисти със завиден опит в тази област и индивидуален подход към всеки продукт спрямо оценката на риска.

Професионална привилегия е да работим по тази програма, защото се идентифицираме с нейните основни цели, а именно отговорността към опазването на околната среда и нейните ресурси, както и ангажимент към здравето и качеството на живот на потребителите чрез намаляване на рисковете, причинени от прекомерното съдържание на пестициди. В рамките на програмата BILLA Градини се следи за над 700 вида пестициди, което е един от възможно най-високите показатели за контрол.Ние ползваме ресурсите на планетата Земя назаем от нашите деца! Опазването на околната среда е естествен израз на отговорност, защото чрез контролираната употреба на пестициди например, природните ресурси стават по-чисти за бъдещото поколение.  

- Стриктният контрол и надеждността са ключови за развитието на програми, които проследяват наличието на остатъчни количества пестициди. Какво оборудване използвате, за да гарантирате последователността на резултатите?

- ВЕЛТИА има близо 30 годишен опит в изследванията на остатъци от пестициди. Но опитът и знанията трябва да са подплатени с необходимите ресурси и възможности. Ето защо постоянно инвестираме и усъвършенстваме методите си за анализ. Знанията, опитът и технологиите са в основата на успеха ни в многогодишната ни история. Само за последната година сме инвестирани 1 милион евро в модерно оборудване, което прави достъпни почти всички нови световни тенденции. Изключителното качество на резултатите по отношение на остатъците от пестициди се осигурява от няколко апарата за т. нар. нецеленасочен анализ - LC-QTOF. В световен мащаб единствено ВЕЛТИА има възможността да прилага този метод за рутинни анализи вече над 5 години, включително и за пробите на BILLA градини.

Човек е трудно да си представи, какво стои зад всеки един резултат, всеки един съвет от нашите специалисти. Всеки един наш служител разбира огромната отговорност, която има в процеса на приемане на пробите, тяхната подготовка за анализ, отчитането на резултатите и изготвянето на анализното свидетелство. Стандартните оперативни процедури чрез няколкостепенната проверка на резултатите гарантират всеки един резултат. Въведените мерки за качество допринасят и затвърждават водещата роля на ВЕЛТИА в Югоизточна Европа.Като логично продължение на нашия успех е приемането и одобрението на ВЕЛТИА като част от най-добрите европейски лаборатории - relanaо. Това е кръг лаборатории, прилагащи възможно най-високите критерии за качество в предоставяните лаборатории услуги, в областта на анализите за остатъци пестициди и замърсители във храни.

- Наличието на колко вида пестициди следите и как съвместната ви работа се отразява върху крайния продукт, който потребителите на веригата консумират у дома?

- Възможностите ни позволяват анализирането на огромно количество активни вещества. Подхождаме индивидуално при всеки продукт, а пакетите, които предлагаме, се подбират съобразно съответните плодове и зеленчуци като всеки продукт има и професионална консолидирана оценка на риска, според която се определя и приложимият пакет от остатъци от пестициди. Всеки продукт бива подложен на щателен контрол, а при необходимост може да бъде обезпечен с неколкократни повторения от различни машини и различни специалисти.Стандартният пакет включва над 700 активни вещества, към него в зависимост от препоръките могат да се добавят допълнителни активни вещества, така общият брой може да достигне почти 800 активни вещества. Всеки един потребител има възможност да се сдобие с анализното свидетелство от сайта на BILLA Градини. Тази прозрачност на комуникацията на търговската верига е красноречиво доказателство за качеството на продуктите и отговорността към потребителите.

- Какво мислите за развитието на отговорно към околната среда земеделие у нас? Променя ли се културата на отглеждане на продукти, благодарение на програми като тази на BILLA и какво е мястото на лаборатории като ВЕЛТИА в утвърждаването на такъв подход?

- Всеки един от нас е потребител. Всички във ВЕЛТИА приемат работата си като мисия за създаването на по-здравословна среда за всички нас и най-вече за нашите деца. На пръв поглед е почти невъзможно да се различи на вид един продукт със съдържание на пестициди и такъв без съдържание на такива. Ето защо в редица Европейски държави от доста време има така наречените екологични критерии за пестициди.В България има разработен Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди. В този план за действие са разписани целите, към които държавата ни ще се стреми през следващите години и мерките за постигането им. Със сигурност подобни програми като BILLA Градини съдействат за изграждане на устойчиви стопанства с отговорно използване на пестициди. Производителите също обръщат все по-голямо внимание на сигурността на плодовете и зеленчуците.

- Какъв е погледът ви за бъдещите тенденции по отношение на подобни програми?Здравословното хранете ще остане ли нарастващ приоритет за все повече български потребители?

- Има ясно поставени законодателни граници по отношение на прекомерната употреба на пестициди. Тенденциите са за поетапно намаляване на употребата и понижаване на съществуващите максимално допустимите стойности за съответните култури. Нещо повече, наблюдават се все повече възбрани на определени активни вещества, а така също за понижаване на съществуващите максимално допустимите граници на остатъчни вещества от пестициди. В процес на разработка са и критерии за оценка на съдържанието на пестициди и в готови продукти, които допълнително ще повишат качеството ни на живот.Крайният потребител започва да се информира все по-отговорно какво купува и с какво изхранва семейството си.

Здравословният продукт не означава само да изглежда добре, да съдържа по-малко въглехидрати или да предлага определен баланс на минерали и витамини. Здравословното хранене заема все по-голяма ниша в нашето ежедневие. Балансът на основните хранителни вещества вече неизбежно върви и с очаквания за регионален произход, ниски или нулеви нива на пестициди, както и със все по-високи очаквания за свежест, вкус, качество и безопасност на продуктите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай