С подкрепа по „Българските добродетели“ бе ремонтирано едно от най-старите училища в страната

Група ГЕОТЕХМИН изпълни проект за енергийна ефективност в Професионална гимназия „Тодор Пеев“ - гр. Етрополе

С подкрепа по „Българските добродетели“ бе ремонтирано едно от най-старите училища в страната | StandartNews.com
  • Група ГЕОТЕХМИН изпълни проект за енергийна ефективност в Професионална гимназия „Тодор Пеев“ - гр. Етрополе

Едно от най-старите училища в България - ПГ „Тодор Пеев“ – гр. Етрополе със 118-годишна история, отбеляза на 26 октомври тържествено патронния си празник и новата придобивка за училището - енергийно ефективна училищна сграда. Това е първият цялостен ремонт на основната сграда - подменен е покривът, направена е цялостна хидро- и топло изолация на покрива и на основната сграда на училището. Благородната кауза е реализирана по частната Благотворителна програма „Българските добродетели“, основана по инициатива на професор дтн инж. Цоло Вутов и други дружества и съмишленици от Група ГЕОТЕХМИН, сред които „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД.

Лентата за откриване на завършения проект за енергийна ефективност бе прерязана от г-н Димитър Димитров, кмет на Община Етрополе, инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на Елаците-Мед АД и г-жа Росица Иванова, директор на Регионално управление на образованието - София област.

Историята на професионалната гимназия започва през 1904 г., когато в гр. Етрополе е основано Окръжното столарско училище. През годините към Професионално-техническото училище по дървообработване се открива сградостроителен отдел, а от 1963 г. се обособява самостоятелно Средно професионално-техническо училище по сградостроителство. Професионална гимназия „Тодор Пеев“, в която днес учат 178 ученици от различни населени места в общината, е създадена през 2008 г.

Г-жа Десислава Найденова, директор на гимназията, отбеляза в приветствието си, че 2022 г. ще влезе сред големите дати в историята на училището. „В летописите на училището ще има една много важна година – настоящата 2022 г. В период на световна криза, война, икономическа, здравна и енергийна несигурност, за училището се направи нещо голямо, значимо, жадувано и крайно необходимо – извършен бе цялостен ремонт на основната сграда на училището, като беше подменен покрива, направена бе и външната фасада със саниране по мерки за енергийна ефективност… Искрено благодаря от мое име и от името на целия колектив на училището, от учениците и техните родители, на всички, които направиха възможно реализирането на този голям ремонт и изразявам най-вече благодарност към дарителите в лицето на проф. дтн инж. Цоло Вутов – управител на Геотехмин ООД.“

„Надяваме се, че сега, с изпълнението на цялостната хидро- и топло изолация на покрива и на основната сграда на училището, вие, учители и ученици ще имате по-добри условия за провеждане на качествен учебен процес. Искам да уверя всички, че ние винаги ще оказваме подкрепа там, където е най-необходимо, и ще продължим да помагаме за благородни каузи в Община Етрополе, независимо от сложната социално-икономическа обстановка“ – каза инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на Елаците-Мед АД. Г-н Драганов благодари и на кмета Димитър Димитров за ползотворното сътрудничество и поредния завършен обект и пожела на всички учители и ученици здраве, упоритост, постоянство и успехи.

Поздравления бяха поднесени и от г-жа Росица Иванова, директор на РУО – София област. „Поднасям своята признателност и едно огромно благодаря на всички фирми от Група ГЕОТЕХМИН и лично на проф. дтн инж. Цоло Вутов за прекрасната, благородна кауза „Българските добродетели“. За мен е чест да ви поздравя за ремонта и голямата придобивка на училището в Етрополе. Това е сбъдната мечта за директора Найденова, за колектива и учениците за прекрасните възможности, които ще имате, да се обучавате в една съвременна, комфортна материална база на вашата гимназия“, каза г-жа Иванова.

Тържествен водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Емил Якимов от Етрополския манастир.

По повод патронния празник на училището и откриването на обновената сграда, учители, ученици и гости бяха поздравени с празнична програма и песните „Хвърчило“ и „Празник“, подготвена от децата от ДГ „Еделвайс“, танц на Фолклорен ансамбъл "Балканска младост"  и рецитал на учениците от гимназията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай