Петък,

С колко ще скочи парното? Говори Хиновски

От: Агенция Стандарт -
1948
С колко ще скочи парното? Говори Хиновски
A
A
A

"Газпром" изчаква. Сед хода с обявяване на търговете веднага ще отговорят, предлагайки измамно примамливи условия. Очаквайте в скоро време отговорът им. Не повече от 20% ще бъде ръстът в цената на парното, и то след Нова година. Това коментира за "Твоят ден" енергийният експерт Иван Хиновски.

По думите му стъпките на правителството в областта на енергетиката са правилни, но има резерви за последния търг. "Газпром'' е изряден доставчик по дългосрочни договори. Ако цената на газа устойчиво спадне, заради европейската политика на замяна с ВЕИ технологии, предвижда ли се клауза без "вземаш и плащаш"? Ако получим по-добри оферти след време, се обвързваме тежко, както Унгария, която плаща скъп газ, попита той. И допълни, че газът ще бъде по-скъп през зимата, но няма да има апокалиптични сценарии.

Според него има оферти на посредници с до 40% под цената на газовата борса. "Газпром" има мощно оръжие - манипулира и завладява пазарите. Газът от "Газпром" вече не е най-евтин, но зависи кога е подписан договорът. Има ли механизъм при който фирма-посредник на "Газпром" оферира руски газ? Как ще го идентифицираме?", такива въпроси зададе експертът към кабинета.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички