RWE се отказа от Набуко

RWE се отказа от Набуко | StandartNews.com

Виена. Австрийската енергийна компания OMV изкупи дела на германската RWE в Набуко. Така австрийците станаха най-големия акционер в бъдещия европейски газопровод. Той ще доставя гориво от Каспийско море през Югоизточна до Западна Европа. Трасето му минава и през България.

По данни на OMV компанията е изкупила целия 17-процентен дял на германците, което заедно с досегашното участие на австрийците ги прави най-голям акционер с близо 34-процентно участие.

"Може да сте сигурни, че това няма да бъде последната акционерна структура в Набуко", коментира говорител на OMV пред Reuters. Все още не е взето решение за окончателното трасе на газопровода, такова се очаква до месеци. Австрийската компания и други партньори в проекта предлагат варианта Набуко – Запад, който е значително по-къс от първоначалния проект и предвижда изграждането на 1300 км. тръбопровод от българо-турската граница до Австрия. Оригиналният план е за 4000 км. тръби, но към него има критики, тъй като е прекалено скъп, както и че капацитетът му няма да може да бъде запълнен без руски газ. Целта на Набуко е именно да диверсифицира доставките за Европа, които в момента са основно от Русия.

Останалите четири акционера в проекта са Българският енергиен холдинг, турската Ботас, унгарската MOL и румънската Трансгаз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай