Руснаците изпържиха Старбъкс. Какво се пръкна в Москва?

Новата марка обединява всички звезди от гастрономическия сектор

Руснаците изпържиха Старбъкс. Какво се пръкна в Москва? | StandartNews.com

Новата руска верига "Старс кофи" (Stars Coffee), която замени американския кафе гигант "Старбъкс" (Starbucks) след оттеглянето му от Русия заради конфликта в Украйна, отвори за широката публика първото си заведение в Москва с лозунга "Бъкс си отиде, звездите останаха" (Bucks ушел, звезды остались), предаде Франс прес.

"Защо Старс? Защото новата марка обединява всички звезди от гастрономическия сектор", обясняват в комюнике руският рапър Тимати и ресторантьорът Антон Пински, които придобиха 130-те ресторанта на "Старбъкс" в Русия в края на юли.

Към традиционното зелено-бяло лого на американската верига е прибавено кафяво, а малката русалка е заменена с образа на момиче с традиционна руска шапка "кокошник".

Сиропите вече ще бъдат местно производство, а менюто с ястията и десертите ще бъде изцяло преработено от новите готвачи, за да се предложи "качество, по-добро от всякога", уверява "Старс кофи" в комюнике.

За разлика от руските "Макдоналдс" (McDonalds), открити тържествено през юни, "Старс кофи" не направи голяма рекламна кампания за откриването на първия си ресторант на улица "Нови Арбат" в центъра на руската столица.

Имаше и скромна официална церемония за неколцина знаменитости и шепа журналисти, а широката публика е поканена от днес. Всички ресторанти от веригата в Русия ще бъдат отворени до края на септември, уверяват собствениците.

Около 80% от общо 2000 служители, работили за "Старбъкс", са се съгласили да останат в новите заведения.

"Старбъкс", който временно затвори 130-те си кафенета в Русия след началото на руската офанзива в Украйна на 24 февруари, съобщи в края на май, че възнамерява окончателно да напусне страната.

Американската верига, известна със своите "латте" и "фрапучино", отвори първото си кафене в Русия през 2007 г. и работеше чрез партньор - кувейтска група, която  притежаваше и управляваше заведенията по лиценз.

След началото на руската инвазия в Украйна и въвеждането на икономически санкции, големите западни компании се озоваха под силен натиск да се дистанцират от Москва по етични причини или заради затруднения при осъществяването на дейността им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай