Русия може да наложи санкции на европейските авиокомпании

Русия може да наложи санкции на европейските авиокомпании | StandartNews.com

Москва. Русия може да наложи ограничения или забрана на европейските авиокомпании да използват транс-сибирските маршрути, повишавайки разходите на полетите до Азия, в отговор на санкциите на Европейския съюз заради кризата в Украйна, пише бизнес ежедневникът Ведомости, цитиран от Ройтерс.

Руската нискотарифна авиокомпания "Доброльот", която е подразделение на държавната "Аерофлот", трябваше да спре полетите си миналата седмица, след като бе анулирано лизинговото й споразумение за изпълнение на полети до полуостров Крим, анексиран през март от Москва.

Евентуалното ограничаване на транзитните полети над руска територия се обсъжда от министерствата на външните работи и на транспорта, посочва Ведомости, като цитира свой източник. Решението обаче трябва да бъде взето от правителството.

Забраната може да засегне не само европейските авиопревозвачи, но й "Аерофлот", който събира такси за прелитане от авиокомпаниите.

Говорителката на премиера Дмитрий Медведев Наталия Тимакова е заявила пред Ведомости, че подобно предложение не е постъпвало в администрацията.

За полетите от Европа до Азия авиокомпаниите използват най-кратния маршрут – транс-сибирския – и плащат за това на "Аерофлот".

През 70-те години чуждестранните авиокомпании били готови да летят над Сибир към Азия, стига СССР да има отвори коридора, казва директорът на руската агенция по въздушен транспорт Александър Нерадко. По този начин те успели да съкратят маршрута си с около 4000 километра и да спестят до 30 000 долара на всеки полет. Така чуждестранните превозвачи сами предложили да плащат, за да може да ползват този маршрут, отбелязва Нерадко.

След разпадането на СССР системата за плащане се е запазила и както преди, бенефициентът останал "Аерофлот". Постъпленията достигали до 500 милиона долара годишно, повечето от които отиват за нуждите на гражданската авиация. Днес по думите на източник, близък до съвета на директорите в "Аерофлот", авиокомпанията получава от чуждестранни превозвачи не повече от 300 милиона долара годишно.

Най-големите платци на "Аерофлот" са "Луфтханза", Бритиш Еъруейс и "Еър Франс". Нито едан от компаниите не е коментирала официално случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай