Неделя,

Русия празнува с тайнствения наследник на Макдоналдс

От: Стандарт -
1891
Русия празнува с тайнствения наследник на Макдоналдс
A
A
A

Днес е мечтаният ден за всички почитатели на бързата храна в Русия. Бившите ресторанти на "Макдоналдс" отварят врати с ново име и нов собственик, след като американската верига се изтегли от страната заради инвазията в Украйна след повече от тридесетгодишно присъствие, разказва Ройтерс.

Новото начало идва на съвсем неслучаен ден - Деня на Русия, патриотичен празник в чест на независимостта на страната, и на съвсем неслучайно място - площад "Пушкин" в Москва, където през 1990 г. отвори врати първият ресторант на "Макдоналдс" във все още неразпадналия се Съветски съюз, предаде БТА.

В началото на 90-те години на 20 век по време на краха на съветската система "Макдоналдс" олицетворяваше затоплянето на отношенията между Изтока и Запада в края на Студената война и беше начин милиони руснаци да се докоснат до американската храна и култура. Краят на присъствието на бранда сега е ясен знак, че Русия и Западът отново си обръщат гръб.

Миналия месец "Макдоналдс" обяви, че продава всичките си ресторанти в Русия на един от своите местни представители - Александър Говор. Сделката е сред най-знаковите последици от инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, довела до излизането на стотици бизнеси от владенията на Владимир Путин.

Добре познаните "златни арки" на "Макдоналдс" бяха свалени от фасадите на ресторантите в Москва и Санкт Петербург, за да направят място за ново лого - две пържени картофчета и питка за хамбургер на зелен фон. Като начало новите ресторанти ще бъдат открити на 15 места в Москва и околностите ѝ.

Говор обяви, че планира за разшири новия бранд, чието име се пази в дълбока тайна, до около 1000 ресторанта в цялата страна и да отвори всички заведения на веригата до два месеца. Амбициите му обаче може да се сблъскат с определени трудности.

Да създадеш нов бранд са нужни десетилетия, казва Петер Габриелсон, професор по международен маркетинг в университета Вааса, а началото е особено важно за успеха на всяка марка. "Откриването е важно, тъй като тогава клиентите за пръв път могат да видят и опитат това, което марката предлага", казва той. "Интересно е да се види реакцията им и сравнението с "Макдоналдс".

Най-голямата световна верига за бързо хранене притежаваше 84 на сто от близо 850-те заведения на бранда в Русия и ги продаде за 1,4 милиарда долара на Говор, който преди началото на войната управляваше едва 25 ресторанта.

През миналата година "Макдоналдс" генерира около 9 на сто, или 2 милиарда долара, от своите приходи в Русия и Украйна. Компанията си запази правото да изкупи заведенията обратно до 15 години, но много от условията на сделката с Говор така и не станаха публично достояние.

Някои франчайзи като например "Ростинтер" дори биха могли да запазят бранда и да оперират като "Макдоналдс" до 2023 г., твърди ТАСС. Самата "Росинтер", както и "Макдоналдс", запазват мълчание по въпроса.

А Говор се готви за тържественото откриване на първите заведения на новата марка. Не са много обаче онези, които вярват, че каквато и е да имитация ще успее да замени любимия на милиони руснаци хамбургер на "Макдоналдс".


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички