Румънци изкупуват магазините. Пилеят милиарди за одежди

Голяма част от разходите на румънците отива за дрехи и обувки

Румънци изкупуват магазините. Пилеят милиарди за одежди | StandartNews.com

Румънците са изхарчили почти 7 милиарда през 2022 г. като само 2,6 милиарда евро са били за дрехи и обувки, сочат данните от доклада „Стратегии за растеж на електронната търговия“, разработен от агенция Лимитлес (Limitless) и цитиран от Аджепрес.

Пазарът на електронна търговия в Румъния има близо сто онлайн магазина, регистриращи над 1000 поръчки на ден. През 2022 г. всички тези магазини отчитат поръчки на обща стойност 6,7 милиарда евро, от които 55% са разходи за дрехи, обувки и електроника.

Всеки пети румънец поръчва постоянно онлайн, 50% правят поръчки два пъти за три месеца и само 12% поръчват онлайн до шест пъти месечно. Почти една четвърт от румънците (21%) поръчват извън страната, най-често от Китай.

49% от румънците плащат повече за марка, която им е позната, 51% предпочитат да дадат по-малко за по-евтин продукт, произведен в Румъния. 57% дават повече за екологичен продукт, а 43% - за версия, която не е екологична.

Средният приход на потребител, генериран в индустрията за електронна търговия, е 467 евро - стойност, която се очаква да надхвърли 870 евро до 2027 г. 

В Европа делът на онлайн пазаруващите се е увеличил от 55% през 2012 г. на 75% през 2022 г., като най-големи скокове са регистрирани в Естония (+47%), Чехия (+41%) и Румъния (+41%).

Изследването „Стратегии за растеж на електронната търговия“ е изчерпателен доклад, съдържащ над 90 тествани стратегии и препоръки за увеличаване на онлайн продажбите от 24 експерти по електронна търговия, онлайн промоции и комуникация на марката, отбелязва агенцията, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай