Розоберът закъснява, очакват слаба реколта

Тази година розоберът в Казанлъшко започва с около десетина дни по-късно от други години заради студената и дъждовна пролет

Розоберът закъснява, очакват слаба реколта | StandartNews.com

Тази година розоберът в Казанлъшко започва с около десетина дни по-късно от други години заради студената и дъждовна пролет. Още по-притеснителни за розопроизводителите са прогнозите за качеството на розовия цвят.
каза.
„Резките промени на времето - повишаване и след това понижаване на температурите  са предпоставки  розовият  цвят да не може да разцъфти качествено, което се отразява и на рандемана, и на качеството на розовото масло“, прогнозира в ефира на Радио Стара Загора доц. Ганка Баева, директор на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък.
 Както всяка година, и през тази кампания основният проблем ще бъде наемането на розоберачи. Въпреки че собствениците на розови насаждения вече предлагали по масово 1-1,50 лв за кг набран розов цвят, мераклии няма. Много розопроизводители били принудени да търсят работници далеч от Казанлък и региона. Осигурявали им превоз за своя сметка, а често и сандвич за закуска, тъй като розоберът започва рано преди изгрев слънце.По официални данни около 45 хил. дка са градините у нас с маслодайна роза. Почти половината от тях са в Казанлъшко.
 Все още никой не може да прогнозира колко от скъпоценно розово масло ще бъде произведено тази година и как ще се търгува на международните пазари. Миналата година цената на скъпоценния продукт не паднала под 7 хил. долара за кг. Но пък близо една трета от общото количество розово масло - над 300 кг, е останало непродадено в складовете.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай