Роснефт обяви сделка с BP за над $ 6 млрд.

Роснефт обяви сделка с BP за над $ 6 млрд. | StandartNews.com

Москва. Най-големият производител на суров петрол в Русия Роснефт обяви във вторник, че бордът на директорите е одобрил сделки за продажба на петролни продукти на BP за над 6 милиарда щатски долара. Това следва предна сделка за $5.3 милиарда.

Руската държавна компания обяви, че ще продаде до 3,2 млн. метрични тона мазут на BP Сингапур на стойност 2.6 милиона щатски долара от пристанищата в Далечния Изток Находка и Ванино в периода между ноември 2013 г. и декември 2014.

Роснефт не разкрива времевата рамка за други оферти, но източник, запознат със споразуменията, каза, че доставките трябва да бъдат изпълнени през следващите 12 или 13 месеца.

Роснефт отказа да коментира повече.

Роснефт ще продаде също така до 1.44 милиона метрични тона дизелово гориво на BP на стойност $1.77 милиарда от черноморското пристанище Туапсе.

Сделката включва и продажбата на 2 милиона метрични тона мазут на BP за $1.62 милиарда от Балтийското пристанище Уст - Луга и до 60 000 метрични тона нафта на стойност $ 65.0 милиона от Туапсе.

BP вдигна дела си в Роснефт до близо 20 на сто, като част от поглъщането от страна на руския петролен гигант на TNK- BP за $ 55 млрд, което бе завършено през март.

Миналия месец BP подписа сделки за закупуване на петрол за $ 5,3 милиарда от Роснефт.

Търговски източници също заявиха пред Ройтерс, че BP иска да стана първия петролен гигант с дългосрочен договор за закупуване на морски суров петрол от Роснефт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай