Росен Карадимов пред бТВ: Има ясна политическа воля ББР да работи съгласно заложените в закона й цели

Повод за участието му бяха обявените резултати от проверката на най-големите кредитни експозиции в банката

Росен Карадимов пред бТВ: Има ясна политическа воля ББР да работи съгласно заложените в закона й цели | StandartNews.com

„Най-важното, което правим в момента, е да върнем Българската банка за развитие към приоритетите й като инструмент за публични политики и преодоляване на регионалните дисбаланси. Тя трябва да създава бизнес климат и финансови продукти в подкрепа на малкия и средния бизнес“. Това обяви председателят на Надзорния съвет на ББР Росен Карадимов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Повод за участието му бяха обявените резултати от проверката на най-големите кредитни експозиции в банката.

Според Карадимов едва през юни 2022 г. е започнала активна работа по най-големия проблемен кредит, въпреки направените година по-рано заявки от тогавашния служебен министър на икономиката. Той е категоричен, че за подобни действия се иска волята на принципала и на най-високо държавно ниво. Такава е имало безспорно при служебния кабинет през лятото на 2021 г. и е налична отново сега, при настоящото управление.

„В момента има категорична политическа воля ББР да работи съгласно заложените в закона й цели“, подчерта Росен Карадимов.

Поставено е началото на преговорите с болници, банката ще подкрепи финансово Александровска болница, а в момента се водят преговори и с болницата в Шумен, информира председателят на Надзорния съвет на ББР.

Целта е да се подпомогне провежданата от държавата политика за оздравяване и развитие на болници със системно значение за регионите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай