Родна фирма добива медна руда в Куба

Родна фирма добива медна руда в Куба | StandartNews.com

Българската компания "Булгаргеомин" ще добива и обогатява медна руда в Куба съвместно с местното предприятие "Геоминера". Находището на медна руда ще бъде разработено с помощта на български технолози и се очаква да заработи през 2016 г. Родната фирма "Строителна механизация" пък е в напреднали преговори за изграждане на хидросъоръжения в Куба. Това стана ясно по време на посещение на министъра на икономиката Божидар Лукарски в Куба. 11 български фирми са в делегацията, водена от министър Лукарски. Те взеха участие и в изложението FIHAV 2015 на CUBA EXPO. Визитата е първата на ниво министър след прекъсването на икономическите контакти между двете страни в началото на 90-те години и след скорошното възстановяване на дипломатическите отношения между Куба и САЩ. Министър Лукарски се е срещнал с кубинските министри на външната търговия и чуждестранните инвестиции Родриго Малмиерка Диас и на индустрията Салвадор Педро Крус.

"Правителството в Хавана си поставя за цел да достигне ръст на икономиката от 6-7%, но за това са необходими около 2 млрд. инвестиции годишно", каза кубинският външноикономически министър Малмиерка Диас. По думите му това не е лесно в условията на икономическо ембарго от страна на САЩ. Той добави, че след като президентите Барак Обама и Раул Кастро обявиха възможността за възстановяване на икономическите отношения и премахване на блокадата, има още дълъг път до реализирането на това намерение. "Казваме на всички - бързайте, заемайте позиции, преди да е паднало ембаргото", допълни Малмиерка Диас.

Министърът на промишлеността Салвадор Педро Крус посочи, че Куба е в процес на възстановяване на промишления си капацитет. Започва възраждане на добива на цветни метали, готвят се мащабни инвестиции в производство на домакински електроуреди, ВЕИ-та, опаковъчни материали, търговията с обувки, земеделски продукти, полиграфия, санитарни материали, батерии, стоманени изделия, автомобилни гуми, алуминиеви кутии, климатични инсталации, клапани за уреди под налягане, изделия на стъкларската промишленост. Има възможности за създаване на смесени предприятия в тези области. Представени бяха и възможностите на новата икономическа зона Мариел в Куба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай