Режат таксите за банкови кредити

Лихвите по заемите ще може да се вдигат с инфлацията

Режат таксите за банкови кредити | StandartNews.com

София. Кредиторът вече няма да може да събира такси или комисиони за едно и също действие повече от веднъж. Това гласят промени в Закона за потребителския кредит, които бяха гласувани от парламента на първо четене.

 

Въвежда се изискване вида и размерът на таксите и комисионите, както и действието, за което се събират, да се описват ясно и точно в договора за кредит.

 

Депутатите ще забранят таксите за отпускане, усвояване и управление на кредитите. Според народните представили, тези три такси са част от дейността на банките по отпускане на кредит и затова институциите не бива да ги изискват с мотива, че трябва да си покриват административните разходи. С промените ще бъде премахната и още една такса. Банките вече няма да имат право на неустойка при предсрочно погасяване на ипотечен жилищен кредит.

 

Новото правило обаче ще важи, ако е изминала една година от началната дата на усвояване на заема. Ако 12-те месеца още текат, кредиторът ще има право да изиска такава такса, но размерът й ще бъде ограничен до 1% от сумата на предсрочно погасения заем. Освен това при ипотечните кредити клиентите ще могат да избират дали да отговорят с цялото си имущество, или при принудително събиране ще може да им се вземе само ипотекираният имот.

 

Под ударите на закона влизат и т.нар. бързи кредити под 400 лв. Лихвените проценти вече няма да се определят едностранно от банката по субективни критерии. С приемане на промените лихвите ще може да се определят на базата на пазарен индекс като LIBOR, EURIBOR, SOFIBOR или комбинация от тях, както и чрез индикатори, публикувани от БНБ или Националния статистически институт (например инфлацията).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай