Решено. Откога получаваме отстъпка от 25 стотинки за гориво

Бюджетната комисия прие отстъпката на второ четене в парламента

Решено. Откога получаваме отстъпка от 25 стотинки за гориво | StandartNews.com

Крайните потребители на горива ще получават отстъпка от 25 стотинки на литър бензин, дизел и пропан-бутан. Това реши бюджетната комисия. Тя прие отстъпката на второ четене в парламента.

"Компенсиране на крайни потребители на горива - физически лица, които ползват за собствени нужди бензин и газьол (дизел), без добавки втечнен нефтен газ (LPG или пропан-бутан) и природен газ (метан). Предвижда се компенсиране на физическите лица, крайни потребители на горива, с 0,25 лв. на литър. Бюджетният ефект за 2022 г. е загуба в размер на 150 млн. лв.", приеха депутатите на бюджетната комисия.

По принцип мярката трябва да се прилага за периода от 1 юли до 31 декември 2022 г., но според Делян Добрев от парламентарната група на "ГЕРБ - СДС" няма как да важи за целия период от време, а само докато се изхарчат тези 150 млн. лева. Пред БТА той прогнозира, че тези пари ще се изхарчат за месец - месец и половина.

Делян Добрев от ПГ на "ГЕРБ-СДС" счита, че тази компенсация от 25 стотинки първо е недостатъчна, а второ е зле таргетирана. "Недостатъчна е, защото 25 стотинки при вече 4 лева гориво не е никаква помощ за никой. А е зле таргетирана, защото няма ограничение колко пъти на месец можеш да заредиш автомобила", уточни той. По думите му ще се получи така, че от тези 150 млн. лева хората, които нямат нужда от компенсация, ще получат голяма част от парите. Той даде за пример, че възрастните хора зареждат един резервоар на два месеца – отстъпката е 12,50 лева – т.е. пенсионерите ще получат по 6,25 лева на месец. Работещите хора зареждат един резервоар месечно – те ще получат 12,50 лева. В същото време хората с големи финансови възможности, които често пътуват, зареждат по 1-2 резервоара седмично. "Т.е. ще се получи, така че тези, които нямат нужда от помощта, ще вземат 50 или 100 лева на месец", посочи Добрев.

Вицепремиерът и министър в оставка Асен Василев отговори, че все още няма електронна идентификация и не може дадена бензиностанция да установи кой какви доходи има.

Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ заяви, че мярката ще важи и за бензиностанциите, които са на самообслужване. Те са около 30 при условие, че има около 2500 функциониращи търговски обекта. Той е категоричен, че това е една от най-очакваните антиинфлационни мерки и тя е необходима. Депутатът призна, че наистина тази мярка е редно да бъде насочена към хората с ниски доходи, но техническата обезпеченост на държавата в момента не го позволява.

Петър Чобанов – ДПС, заяви по време на дебатите по мярката "25 стотинки за литър гориво", че още преди да е приета, тя вече е довела до увеличение на цените на бензина и допусна, че след приемането й ще има ново увеличаване на цените. Мярката ще струва 150 млн. лева. Финансов проблем ще има и за малките бензиностанции. Василев обясни, че средства по мярката ще бъдат възстановяване с ДДС декларациите на ежемесечна база. Делян Добрев – ГЕРБ заяви, че тези 150 млн. лева ще са най-безумният харч без ефект за хората.

 Шефът на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански Снимка: Румяна ТоневаКомисията прие предложението на Любомир Каримански ПП "Има такъв народ" Министерски съвет да предприеме действия за увеличаване на капитала на "Фонд ФЛАГ" ЕАД, София - държавно дружество със 100 процента държавна собственост на капитала от системата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с парична вноска в размер на 50 000 000 лв. Увеличаването на капитала ще се извърши чрез издаване на нови акции. Увеличаването на капитала на "ФЛАГ" ЕАД ще позволи осигуряването на необходимия допълнителен привлечен финансов ресурс от Европейската инвестиционна банка. Капиталът ще бъде увеличен чрез издаване и записване на 50 000 (петдесет хиляди) нови налични поименни акции с номинална стойност от 1 000 (хиляда) лева за всяка една акция и при емисионна стойност от 1000 (хиляда) лева за всяка една акция. Предложението не оказва влияние върху Държавния бюджет, посочват вносителите на това предложение. Сред мотивите за това предложение се изтъква това, че "Фонд ФЛАГ" ЕАД, София може да играе съществена роля не само за осигуряване на мостово финансиране и съфинансиране на проекти, но и за осъществяване на стратегическите реформи, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Министърът на финансите Асен Василев посочи, че освен фонд ФЛАГ подобен тип финансиране за увеличение на капитала има и от "Български пощи" - за 45 млн. лева, и попита дали депутатите не искат да припознаят това предложение, както това стана, но с добавката, по инициатива на Василев, при спазване на законодателството в областта на държавни помощи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай