Решават за първата копка на "Южен поток"

Шефът на "Газпром" Алексей Милер става доктор хонорис кауза

Решават за първата копка на "Южен поток" | StandartNews.com

София. В понеделник се очаква да бъде взето решение кога ще бъде направена първата копка на газопровода "Южен поток" на българска територия. Това ще стане по време на посещението в София на председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, съобщиха пред "Стандарт" информирани източници. Шефът на най-голямата руска газова компания се очаква да кацне в София около обяд, след което веднага ще се отправи към Министерски съвет, където ще има среща с премиера Пламен Орешарски. На срещата ще присъстват министърът на икономиката Драгомир Стойнев, както и представители на БЕХ. На нея се очаква да бъдат решени някои въпроси около изграждането на "Южен поток", включително и кога ще бъдат първата копка и началото на реалните строителни работи на българска територия. По план това трябва да се случи в края на тази година, а първите количества газ да постъпят у нас в края на 2015 г.

Във връзка с добрите и взаимоизгодни отношения между България и Русия в търговията и преноса на газ, както и настоящото сътрудничество около изграждането на "Южен поток" Алексей Милер ще бъде удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Това ще се случи, след като приключи срещата му с Пламен Орешарски. След тържествената церемония шефът на "Газпром" ще отлети от София.
Визитата на Милер в София беше предшествана от работна среща между БЕХ и "Газпром", които притежават по 50% от проектната компания "Южен поток България". По време на нея бяха договорени някои важни неща за работата по проекта до края на годината, включително беше одобрен бюджетът на акционерното дружество за 2013 г. Паралелно с това още на 1 юли започнаха и обществените обсъждания на Оценката за въздействие върху околната среда на "Южен поток", каквито трябва да има във всичките 39 общини, през които ще минава тръбата. Към момента вече са проведени 12 от тях, при които хората приветстват проекта и се интересуват основно от това каква работа биха могли да си намерят по време на строителството и последващата експлоатация на газопровода, разказват очевидци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай