Регистрират всеки доставчик на пици

Регистрират всеки доставчик на пици | StandartNews.com

Търговците на храни в интернет ще трябва да се регистрират в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Като това ще се отнася както за онлайн търговците, така и за ресторанти и пицарии, които извършват и доставка по домовете. Това предвижда нов закон за храните, който е пуснат за обществено обсъждане от Министерството на земеделието. При регистрацията си търговците в интернет ще трябва да посочат с кои превозни средства ще доставят храните, както и да гарантират, че има проследимост на доставките. Като транспортирането на месо от домашни животни, брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия ще става само от превозни средства, които ще се вписват в регистър и ще бъдат специално обозначени.

С проекта на закон се въвеждат и нови правила за продажба на охладено и неопаковано месо в магазините. То ще трябва да стои на отделни щандове, като на витрината ще трябва да се постави надпис за вида му, страната или мястото на произход, дата на месодобив, срок на годност, а понятието "охладено" трябва да е изрично упоменато.

С новия закон се въведат и по-строги правила за търговията с хранителните добавки, храни за кърмачета и преходни храни, храни за специални медицински цели, както и на продукти за отслабване. Те ще се пускат на пазара при същите правила, каквито има и за обикновените храни. А освен това аптеките, които продават хранителни добавки, диетични храни и храни за кърмачета ще бъдат проверявани от агенцията по безопасност на храните.

Създават се и по-ясни правила за етикетиране, опаковане и реклама, според които информацията за предлаганите храни трябва да бъде на български език. А ако се поставя допълнителен стикер на български, той не трябва да покрива оригиналната опаковка за да има проследимост и за да не може да се променя например срока на годност. Въвеждат се правил за това как Българската агенция за безопасност на храните ще може да проследява движението на пратките от преработвателните предприятия до търговски обекти.

С проекта на закон се въвеждат и правила за създаване на хранителни банки. Хранителното банкиране е механизъм за приемане, съхранение и предоставяне на храни от юридически лица с нестопанска цел в обществена полза с цел осигуряване на хранително подпомагане на нуждаещи се граждани, пише в проекта. Обектите за хранително банкиране ще се регистрират по реда на Закона за храните, а контролът ще се осъществява от БАБХ. С новия закон се създава и Национален съвет по храните към министъра на земеделието. Ще има и помирителна комисия за решаване на спорове между производители и търговци на храни. Според земеделския министър Десислава Танева новият Закон за храните трябва да бъде приет до края на лятото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай