Неделя,

Развръзка! Силиконовата банка с нов собственик, ще има ли спокойствие

От: СТАНДАРТ -
1147
Развръзка! Силиконовата банка с нов собственик, ще има ли спокойствие
A
A
A

Развръзка на финансовите пазари. Фалиралата Силиконова банка в САЩ има нов собственик.

Базираната в Роли, Северна Каролина "Фърст ситизънс банк" (First Citizens Bank & Trust Co) е постигнала съгласие с Федералната агенция за гарантиране на депозитите (FDIC) в САЩ за придобиване на всички депозити и заеми на изпадналата в неплатежоспособност и взета под държавна опека "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank - SVB), съобщиха от регулатора, цитирани от Ройтерс.

Придобиването включва покупката на около 72 милиарда долара от активите на "Силикон вели банк" с отстъпка от 16,5 милиарда долара, се казва в изявление на агенцията.

При обявяването на "Силикон вели банк" в несъстоятелност Федералната агенция за гарантиране на депозитите оцени, че  в банката е имало недостиг на капитал в размер на 20 млрд. долара, а точната сума ще стане ясна, когато приключи започналото вече производство.

Още днес седемнадесетте бивши клона на "Силикон вели банк" трябва да отворят под бранда на "Фърст ситизънс банк".

Приблизително 90 млрд. долара под формата на дългови книжа и други активи остават под попечителството на Федералната агенция за гарантиране на депозитите, като това е частта от портфейла на  "Силикон вели банк", която натрупа значителни загуби след повишаването на лихвите и последвалото от това пазарно обезценяване на облигациите, пише БТА.

 "Фърст ситизънс банк" има около 109 милиарда долара активи, както и депозити в размер на 89,4 милиарда долара.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com