Разрешават на България по-дълго да ползва АЕЦ и въглища

Можем да ограничим енергийното потребление в ЕС и това ще ни направи по-силни пред Русия

Разрешават на България по-дълго да ползва АЕЦ и въглища | StandartNews.com

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви днес, че ЕК ще подкрепи държавите от Евросъюза (включително и България), които преценят да запазят за по-дълго употребата на ядрена енергия и въглища заради последиците от войната в Украйна, предаде БТА.

Възможно е някои от страните в ЕС да преценят да продължат да използват ядрените мощности и въглищата по-дълго от предвиденото досега, посочи той на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург.

Попитан как оценява намеренията на Унгария да продължи работата по изграждането на два нови реактора в АЕЦ "Пакш" съвместно с "Росатом", Тимерманс заяви, че правителството в Будапеща трябва да даде обяснения на унгарското общество, а не на ЕК.

Можем значително да ограничим енергийното потребление в ЕС и това ще ни направи по-силни пред Русия, посочи Тимерманс. Той призова земеделските стопани да бъдат насърчени в производството на метан от отпадъци.

Тимерманс настоя да се търси европейски подход на фона на решението на Будапеща да спре износа на някои хранителни стоки. По неговите думи може да се очаква, че цените на храните в Европа ще растат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай