Чудо в Брюксел! Разкриват тайните на пенливото пиво

Какво е да вариш бира през средните векове

Чудо в Брюксел! Разкриват тайните на пенливото пиво | StandartNews.com

Нов посетителски център отваря врати днес в Брюксел. В него Белгия ще представя и рекламира  биреното си наследство и своите 430 пивоварни, предаде Ройтерс.

"Белгийският бирен свят" е разположен в неокласическата сграда на бившата фондова борса, след  инвестиция от 90 милиона евро, е изцяло обновена.

Експозицията представя историята на производството на бира в Белгия и се опитва да обясни какво е уникалното в белгийското пенливо пиво и свързаната с това култура. "Бирата в Белгия е нещо повече от просто течност в чаша", казва Кришан Модгал, директор на Асоциацията на белгийските пивовари.

Посетителите ще могат да се запознаят с белгийската бирена идентичност, с четири различни ферментационни метода и с традицията всяка бира да има своя уникална брандирана чаша. Очаква се новият изложбен център да бъде посещаван от 300 000 души годишно, а цената на редовния билет е 17 евро.

В Белгия се произвеждат около 1600 марки бира и през 2016 г. белгийското пивоварство беше включено в списъка на ЮНЕСКО на традициите, които трябва да бъдат съхранени.

В новия център посетителите ще могат да се запознаят от близо с това как се вари бира през средните векове, когато напитката е била добра алтернатива на замърсената вода. Обиколката на експозицията приключва с халба бира в бар, разположен на покрива на сградата, предлагана от виртуален барман.

В Брюксел вече има музей на бирата, но той е скромен и разполага само със старо пивоварно оборудване и обяснения как се прави бира. "Това е много типично за Белгия. Ние сме твърде скромни", казва кметът на Брюксел Филип Клоз и допълва, че Дъблин и Амстердам отдавна рекламират местната бирена култура, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай