Петък,

Разкритие! Британците с милиарда били българи, нямали нито копейка

От: Редакция -
1057
Разкритие! Британците с милиарда били българи, нямали нито копейка
A
A
A

Няма нито една копейка руски пари в сключилата меморандум с правителството за привличане на $1 млрд. за зелени инвестиции компания Gemcorp/

Мажоритарни собственици с над 70% са Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева, останалите акционери и служители са хора от Франция, Германия, Канада. Имало е руски акционери в миналото, които са излезли преди две години, заяви бившият икономически министър Николай Василев в предаването „Лице в лице“ по бТВ

Преди дни енергийният министър Александър Николов подписа в присъствието на премиера Кирил Петков Меморандум за сътрудничество с компанията Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation за помощ в зелената трансформация на страната и привличането на 1 млрд. долара инвестиции в прехода.

Този документ урежда сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика. 

В материал на „Файненшъл таймс“ обаче се съобщава, че милиардер, подкрепян от санкционирания от Кремъл държавен производител на оръжие, е предоставил начална инвестиция на лондонски фонд, който вече разполага с активи за 1,2 млрд. долара.

„Тази компания няма никакво намерение да стори завод за батерии, второ, няма никакво отношение към български обществени поръчки или бюджетни средства, трето, няма нищо общо с еврофондове, четвърто, няма нищо общо с Плана за възстановяване“, добави Василев.

Той отрече да е свързан с компанията, нито пък да се явява като неин адвокат.

„В България за целия преход най-голямата чуждестранна инвестиция на зелено от порядъка на половин милиард долара е „Шишеджам Аутомотив България“ ЕАД в Търговище, смятам, че лично аз съм ги довел в България.

У нас няма други инвестиции от стотици милиони и когато някой идва с 1 млрд. долара би следвало да искаме те да дойдат в България. Това е една достойно огромна инвестиция. Нека по български веднага да не оклепваме и омаскаряваме български граждани, които искат да инвестират в родината си“, добави той.

По думите му ако у нас е имало национален отбор от инвестиционни банкери за последните 30 г., в него сигурно са щели да влязат хора като Милен Велчев, Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева.

„Бих ги посъветвал да дойдат в България и публично да кажат какви са им намеренията, за да няма подобни дезинформации“, добави Василев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички