Растежът е еврозоната ще се усети бързо в България

Растежът е еврозоната ще се усети бързо в България | StandartNews.com

Виена. Възстановяването на еврозоната ще се усети "бързо" в икономиката на България, като стабилните макроикономически политики подпомагат растежа, заяви подуправителят на централната банка Димитър Костов пред Bloomberg.

Икономическият растеж през тази година може да надхвърли прогнозата от 1,7% на централната банка, каза Костов в интервю по време на конференцията Euromoney във Виена вчера. Бюджетът за 2014 се основава на предположението за 1,8% увеличение на брутния вътрешен продукт, докато Европейската комисия прогнозира 1,5 на сто, след 0,5 на сто ръст през 2013 година. Икономиката нарасна 0,7% през третото тримесечие.

"Когато започна кризата, нейното въздействие върху България беше много бързо, така че икономиката ще бъде по-скоро бързо засегната от възстановяването на евро региона", каза Костов.

Българската икономика, която разчита на износа за Западна Европа, бе ударена от бавната производителност в региона на еврото, който все още се бори на фона на понижените цени и заплахата от покачването на пазарните лихвени проценти, докато Федералният резерв на САЩ намали своя собствен паричен стимул. Европейската централна банка изчислява, че икономиката на блока се е свила 0,4 на сто през 2013 г. и се очаква да се разшири 1,1% тази година.

Костов не вижда заплаха правителството да надхвърли целта за бюджетен дефицит от 1,8% от БВП през тази година, в опит да успокои демонстрантите в страната в навечерието на изборите за Европейски парламент през май.

"Хората не искат допълнителни разходи, те искат по-голяма прозрачност и по-малко корупция", каза Костов. "Освен това, има фискална предпазливост в целия политически спектър."

България устоя на световната финансова криза, която започна през 2008 г., без международен спасителен план, поддържайки валутен борд, който обуздава правителствените разходи.

"Валутният борд служи добре и осигурява достатъчно луфт", каза Костов. "Фискалната политика са стабилни и от външна страна успяхме да регулираме от дефицит по текущата сметка от 23 на сто от БВП до излишък."

За последните десет месеца България има излишък от 1,1 милиарда евро, или 2.8% от икономическото производство, според централната банка.

Костов повтори предпазливата политика на България относно приемането на еврото, като добави, че страната първо ще изчака да премине кризата в еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай